Интегрисани национални енергетски план до краја године

БЕОГРАД: Државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић рекла је данас да доношење Интегрисаног националног плана за климу и енергетику омогућава Србији нове инвестиције у енергетски сектор, које ће обезбедити енергетску сигурност и здравију животну средину.
pixabay.com
Фото: pixabay.com

„Интегрисани план за климу и енергетику је најважнији документ у области енергетике. Овај план допринеће квалитетнијем и здравијем животу свих наших грађана, уз обезбеђивање енергетске сигурности и безбедности Србије. Нажалост, Србија данас не производи довољно енергије за сопствене потребе и план предвиђа велике инвестиције у енергетски сектор, нарочито у ОИЕ, чије капацитете морамо вишеструко да повећамо како бисмо имали стабилну производњу струје, без потребе да је увозимо", казала је она на ТВ Хепи.

Према њеним речима, реализацијом плана до 2030. године Србија ће имати 40 одсто мању емисију штетних гасова, као и 40 одсто веће учешће ОИЕ у производњи електричне енергије.

"Променом начина производње електичне и топлотне енергије, повећавањем енергетске ефикасности и напуштањем прљавих технологија, осигураћемо нови модел раста и развоја који је у складу са принципима заштите животне средине, чиме ћемо имати квалитетнији ваздух, воду и земљу“, рекла је она.

Државна секретарка је рекла да Интегрисани национални план за климу и енергетику дефинише нову енергетску политику Србије, која обезбеђује сигурност снабдевања енергијом и енергетима уз потребу улагања у цео енергетски сектор.

„Нова енергетска политика подразумева значајно већа улагања у потенцијале ОИЕ за производњу електричне и топлотне енергије. Потребне су нам нове РХЕ Бистрица и Ђердап 3, гасне и електроенергетске регионалне интерконекције, даље спровођење пројеката у области унапређивања енергетске ефикасности зграда и кућа, али и нови пројекти увођења електричних аутомобила у саобраћај и коришћења водоника“, рекла је она.

Државна секретарка је рекла да је Министарство у претходних годину дана анализирало све могуће правце енергетског развоја Србије, да је припремљено више радних сценарија, од којих су четири предмет раних јавних консултација.

Додала је да се очекује да ће Интегрисани национални енергетски и климатски план бити усвојен до краја 2022. године, наведено је у саопстењу Министарства рударства и енергетике.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести