ИНТЕРВЈУ: МИЛОШ ВУКСАНОВИЋ, ДИРЕКТОР SCHNEIDER ELECTRIC-а ЗА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ Освајање уз тимски рад

Schneider Electric, глобални лидер у области дигиталне трансформације управљања енергијом и аутоматизације почетком ове године именовао је Милоша Вуксановића за новог директора компаније за регион Србије и Црне Горе.
а
Фото: Schneider Electric

Вуксановић је део компаније Schneider Electric скоро 20 година, где је радећи на различитим позицијама, од управљања производима за индустријску контролу, праcћења партнера и координацију на тржишту, директора продаје канала и директора продаје комерцијалне и индус- тријске зграде, имао значајну улогу у досадашњем успеху компаније на домаћем тржишту. За “Дневник” Вуксановић оцењује тимски рад компаније, њену усмереност на одрживост и иновације ...

Као директор Schneider Electrica, можете ли нам рећи како ваша компанија интегрише одрживост у све аспекте свог пословања?

- Schneider Electric посвећен је одрживости у свим својим активностима. То није само питање одговорности према околини, већ и начин на који постижемо оперативне циљеве. Примењујемо одрживе праксе у нашим производима, процесима производње и учинку наших система, нудећи клијентима технолошка решења која смањују потрошњу енергије и емисију угљен-диоксида. Наше зелене инвестиције из године у годину расту. Изузетно висок проценат наших инвестиција усмерен је у улагање у зелена решења као што су обновљива енергија, енергетска ефикасност и циркуларна економија и одрживи пројекти, уопште. Наши производи и решења дизајнирани су с фокусом на енергетску ефикасност, дигитализацију и аутоматизацију како би помогли нашим корисницима да оптимизују потрошњу енергије, смање трошкове и минимизирају утицај на животну средину. Кроз наше технологије, желимо да омогућимо одрживе праксе у свим секторима.

Колику улогу у пословању успешне компаније имају иновације?

- Када је реч о Schneider Electric компанији, иновације су сигурно темељ нашег успеха јер нам оне омогућавају да се крећемо испред времена и испред потреба клијената и корисника. На Самиту иновација који смо организовали ове године у априлу, у Паризу, представљене су наше нове иницијативе, као што су CONNECT, Resi9 Energy Center и проширење eMobility понуде, које показују заправо како Schneider Electric примењује напредне технологије како би дефинисао стратегију, дигитализовао пословање и убрзао остваривање циљева одрживости. Наш фокус на агностичкој, свеобухватној индустријској платформи CONNECT омогућава интеграцију инжењерских и оперативних података ради повећања ефикасности и одрживости. Партнерства с компанијама попут Digital Realty и NVIDIA такође илуструју нашу посвећеност иновацијама и одрживости у секторима као што су дата центри и AI рачунарство. Кроз иновације и партнерства, стварамо нове могућности за дигитализацију, електрификацију и декарбонизацију са трајним утицајем, у складу с нашом визијом за одрживу будућност.

Изузетно висок проценат наших инвестиција усмерен је у улагање у зелена решења као што су обновљива енергија, енергетска ефикасност и циркуларна економија

На који начин Schneider Electric подстиче тимски рад међу запосленима?

- Schneider Electric је посвећен стварању инклузивног окружења где сви запослени могу да остваре свој пуни потенцијал. Наш принцип “Life Is On” не само да представља нашу посвећеност да омогућимо свима да искористе енергију и ресурсе, већ и обезбеђује једнаке могућности за све, без обзира на животну сферу из које долазе. У Schneider Electric-у, храброст за иновације је саставни део нашег идентитета. Наша компанија је више од посла – то је заједница где сви запослени имају прилику да буду део нечег већег. Сви унутар компаније имају слободу да експериментишу, изазивају статус qуо и да тако заједно претварамо храбре идеје у стварност. Иновација је заиста наше средње име, а у Schneider Electric-у заједно радимо да остваримо позитивне промене и доприносимо свету око нас.

У фебруару ове године, постали сте генерални директор компаније Schneider Electric за Србију и Црну Гору. Како ваше претходно искуство и развој каријере унутар ове компаније, утиче данас на Ваше  лидерство у Schneider Electricu?

- Моје дугогодишње искуство и развој каријере у Schneider Electricu су кључни фактори који су обликовали моје лидерство и мотивацију. Почео сам као млади професионалац у компанији и имао сам прилику да растем и развијам се заједно са њом. Та дугорочна повезаност са компанијом није само ојачала моје вештине и знање, већ ми је такође пружила дубоко разумевање културе и вредности Schneider Electric-а. Сада, као директор, осећам се привилеговано што имам прилику да пренесем ту страст и посвећеност наше заједнице запослених и да пробам да инспиришем и друге, у остваривању заједничких циљева и колективном кретању ка одрживијем и стабилнијем окружењу.

Александра Брзак

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести