Ирска донела нов пакет економских подстицаја

ДАБЛИН: Ирска влада је обезбедила данас додатну финансијску подршку привредницима који су најтеже погођени неким европским пооштреним мерама ограничења због Ковида-19, у оквиру пакета буџетских подстицаја за који каже да је без преседана у историји државе.
podsticaj ekonomije, mere/pixabay.com
Фото: pixabay.com/podsticaj ekonomije

Као и друге земље, Ирска је агресивно повећала потрошњу на сузбијање последица корона кризе, издвајањем милијарди евра хитних средстава за накнаду за незапослене, за субвенционисање зарада и кредитне гаранције предузећима, чиме је прошлогодишњи буџетски суфицит претворила у дефицит од 6,1 посто БДП у 2020.

Мере су такође биле усмерене на припрему земље за могући прекид трговине са суседном Британијом ако се не постигне напредак у њеним преговорима са ЕУ о трговинском споразуму након Брегзита, преноси Ројтерс.

Будући да минус у државној каси није толико велики као што се страховало, Ирска ће следеће године поново издвојити велика средства у износу од 3,4 милијарде евра у фонд за опоравак од Брегзита и Ковида, уз смањење стопе ПДВ-а за угоститељски сектор на 9,0 посто са садашњих 13,5 процената.

"Суочили смо се са бројним тешкоћама од стицања независности (пре једног века), али никада као са Ковидом-19", рекао је министар финансија Паскал Донохоу посланицима.

Он је нагласио да се земља суочава са великим испитом, да је очекују захтевни задаци приликом избора праве одлуке, али да ће превазићи и ову кризу.

Дефицит буџета би следеће године требало да падне на 5,7 одсто БДП-а, а Донохоу је поручио да ће влада током наредних година морати да смањити ниво задуживања како би се вратила у уравнотежен положај.

Иако ирска централна банка предвиђа да би БДП ове године могао да падне за само 0,4 процента, релативно снажни економски показатељи, за које је заслужан мање погођени извозни сектор, маскирају неравномерни опоравак који је подигао стопу незапослености на око 15 посто, наводи Ројтерс.

Министарство финансија је саопштило да би друго затварање земље, које је прошле недеље предложио здравствени кризни штаб а влада одбила, смањио БДП за један процентни поен ове године и за готово четири процентна поена следеће године, што би одложило сваки опоравак до 2022.

Уместо тога, влада је прошле недеље пооштрила неке мере ограничења, забранивши пабовима и ресторанима пружање услуга у затвореном простору, и најавила да погођене фирме могу из буџета да добију много веће дотације до 5.000 евра недељно, ако им промет претрпи озбиљну штету.

Донохоу је такође рекао да ће програм субвенционисања зарада, која истиче у априлу 2021, трајати до краја следеће године уз помоћ средстава ЕУ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести