Истиче рок за попуну рупа у стажу

За нешто више од две недеље истиче рок који је Влада Србије оставила за повезивање радног стажа за бивше раднике у стечајним дужницима у којима је стечај отворен 2015, 2016. и ове године, а да ли ће он бити продужен и 2018. године, још увек се не зна.
radnici, ilustracija
Фото: Илустрација

Мада је и прошле године из ресорног министарства стизала најава да продужења рока за попуну радног стажа радницима којима то фирме нису на време учиниле неће бити, Влада Србије се ипак одлучила да им то омогући и 2017. године. Наиме, за 2016. годину у државној каси био је обезбеђен новац за повезивање радног стажа за 13.000 бивших радника фирми у реструктурирању, а пријавило се мање од 1.000. Да око 12.000 бивших радника не би остало с рупама у стажу, држава је одлучила да им ту шансу понуди и ове године, што не значи да ће се исто поновити и 2018.

По закључку Владе из фебруара ове године, новац за повезивања стажа до краја ове године обезбеђен је у буџету Србије, а право да се пријаве имају запослени у фирмама у процесу приватизације, реструктурирања или у стечају. Стаж се, по одлуци Владе Србије, повезује на најнижу месечну основицу, што је био и највећи разлог због чега се мало бивших запослених 2016. године јавило да регулише „рупе” у стажу јер рачунају да ће им повезивање радног стажа донети умањен просек за пензију. Међутим, права је истина да је многим радницима који су претходне три године остали без посла, државна понуда о повезивању радног стажа и на најмању основицу заправо једни начин да се пензионишу када за то испуне законом прописане услове. Јер, без година за које им нису уплаћени доприноси, односно које су у „рупи”, они не могу добити пензију или, у случају да имају године живота потребне за пензионисање, за те године ће им бити умањена пензијска основица.

У државној каси био је обезбеђен новац за повезивање радног стажа за 13.000 бивших радника фирми у реструктурирању, а пријавило се мање од 1.000

Влада је прописала различит поступак за подношење захтева за раднике предузећа у реструктурирању, а другачији за повезивање стажа бившим запосленима у фирмама над којима је стечајни поступак отворен у последње две године или је то учињено ове.


Шта ће бити догодине

Почетком прошле године иницијативу за продужење рока за повезивање стажа бившим запосленима и у 2017. Влади Србије поднело је Министарство привреде.

Да ли ће оно то учинити и 2018, требало би да се зна после Нове године, када добије податке Фонда ПИО о овогодишњој заинтересованости за попуну рупа у стажу.


Раднике је прошле године, а делимично и ове, додатно збињивао и део закључка у којем је наведено да је услов за повезивање радног стажа и да радници одустану од судских процеса против државе. Међутим, из Министарства привреде стигло је образложење да се то односи само на одустајање од судског процеса за уплату пензијских доприноса, односно повезивање стажа, а да радници и даље путем суда могу тражити заостале плате. Другим речима, држава ће парама пореских обвезника покрити рупе у стажу, али не и остала дуговања предузећа радницима, а пре свега заостале плате, бонусе, отпремнине... За све раднике који су се на време пријавили за повезивање радног стажа и, дакако, испунили све прописане услове, Министарство финансије новац уплаћује Фонду ПИО.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести