ИТ стручњацима посао још у ђачкој клупи

Конференција “ИТ конект”, која је окупила најзначајније новосадске ИТ компаније траје још данас у Мастер центру Новосадског сајма.
д
Фото: Дневник/Филип Бакић

На овом скупу, који се први пут одржава у Новом Саду, учествују познати предавачи из области информационих технологија, што је привукло велики број младих људи ове струке

- После Београда, одлучили смо да конференију проширимо и на Нови Сад и Ниш - објашњава суоснивач ИТ конекта Милица Радовић. - Потрудили смо се да доведемо неке од најпрестижнијих људи из ИТ индустрије, од којих многи никад нису били овде, а међу њима су, рецимо, креатор ЦСС-а и оснивач „.нет” фондације.

Паралелно се одвија и сајам запошљавања на којем се представља двадесетак компанија. Будући да је реч о специфичној и врло динамичној индустрији, организатори су се побринули да тај аспект не каска за новинама, које су саставни део ИТ свакодневице.

- Фирме су понудиле занимљиве садржаје, различите апликације и технологије, како би се лакше успоставили контакти потенцијалних послодаваца с онимА који су заинтересовани за посао   - каже суоснивач ИТ конекта Милица Настасић.

Међу излагачима су и представници компаније Континентал Аутомотив, која је и главни покровитељ конференције. По речима вође тима за развој софтвера у тој компанији Ненада Пелеша, тренутно им највише недостају софтвер инжењери, систем-тест инжењери, систем инжењери, те електроинжењери, а циљ је да се створе услови да се читав производ прави у Новом Саду.

Фото: Dnevnik.rs

- Спремни смо да запослимо и студенте четврте године студија или мастер студија- каже Пелеш. - Пракса почиње половином маја, а потом половином августа, плаћена је и траје пола радног времена. Студенти ће се придружити постојећим тимовима и добиће менторе.

Поносни на рад са студентима, али и средњошколцима, су и из Развојног центра Мајкрософта, који већ 11 година организује такмичење за младе, “Буббле цуп”, док старији студенти могу да се пријаве и за летњу школу машинског учења у Петници, где раде на конкретним пројектима. Поред Мајкрософтових стручњака који учествују на конференцији, Развојни центар те компаније посетиоцима Новосадског сајма представио је своје производе, али и начин на који се ради.

- Желимо да информишемо Новосађане о шансама које нудимо, а сама чињеница да наш центар постоји у Србији значи и велики спектар могућности за младе који су још на факултету и већ после првог семестра могу да се пријаве за праксу или посао - рекла је Наташа Малиновић из Развојног центра Мајкрософта. - С друге стране, ми смо и право место за искусне сениоре који желе да изазову себе и раде на производима који се користе широм света.


Наруквице за посетиоце

По речима Наташе Малиновић, новина на сајму је наруквица за посетиоце у коју су унети персонализовани подаци корисника. Довољно је само прислонити је на уређај на штанду послодавца, а након тога посетиоцу на мејл стижу подаци о фирми и огласима за тренутно отворене позиције. Она додаје да се сада све ради на клик, па су папири и флајери постали сувишни.


Она је нагласила да је приметно да је све више жена у ИТ индустрији, у чему Новосађанке предњаче, али и да се предузимају кораци да их буде више.

Тренутно највећа компанија у Новом Саду, “Шнајдер Електрик ДМС”, позната по софтверу за управљање електроенергетским системима који је већ седму годину за редом проглашен за најбољи у свету у тој области, такође је један од излагача на “ИТ конекту”. Како је рекла Сандра Лазић из  ове компаније, сви посетиоци могу да оставе биографију, а у “Шнајдеру” су у сваком тренутку отворене позиције за јуниоре, али и медиоре и сениоре из различитих области. Она је нагласила и да компанија већ дуго сарађује с Факултетом техничких наука и Природно-математичким факултетом у Новом Саду, те да обезбеђују тронедељну праксу студентима, након које најбољи међу могу постати и њихови стипендисти, а потом и запослени.

Д. Ристић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести