Из Инђије гуме за америчко тржиште

„У току је спремање прве пошиљке аутомобилских гума произведених у Инђији за америчко тржиште”, вест је коју је општина Инђија објавила јуче на Инстаграму.
s
Фото: Општина Инђија

Тиме се потврђују и речи председника општине Инђија Владимира Гака који је за “Дневник” рекао да погон ”Тојо тајерса” увелико ради.

Велика инвестиција која је завршена и за мање од две године, говори о озбиљности инвеститора, наводи Гак, а према најавама, фабрика ће свечано бити отворена у децембру, тачно две године од постављања камена темељца. Пробна производња је почела, прве гуме отишле у Јапан, а као што видимо спрема се испорука за америчко тржиште.

- Има три месеца како је направљена прва гума, пробна производња и те прве гуме су послате за Јапан да се ураде све анализе, корекције, провери квалитет и све остало потребно, тако да је по препорукама очекивано да у децембру буде свечано отварање- каже Гак.

Фото: Општина Инђија
Прва гума направљена је пре три месеца, пробна производња је у току, а прве гуме су послате за Јапан да се ураде све анализе, корекције, провери квалитет и све остало потребно (Владимир Гак)

Од укупно 570 запослених који ће радити у фабрици ”Тојо тајерс” када буде радила у пуном погону, тамо је већ упослено 350 радника. Према Гаковим речима, плате су изнад просека, што сви запослени потврђују.

- Фабрика има 126.000 квадрата, што је јако велик простор саграђен за кратко време- истиче Гак.

Подсећамо, да је ”Тојо тајерс” при доласку у Србију био највећа инвестиција у Србији икад, вредна 382 милиона евра.

Гак истиче да је важно кад је реч о ”Тојо тајерсу”, што зна и позиција и опозиција, да су испунили све законске услове за заштиту животне средине.

- Отишли су и корак даље и на 10 хектара граде соларну електрану, где ће бити знатна уштеда струје, али са друге стране, не постоји чистија енергија од те- наводи Гак. Он додаје да је ”Кемо импекс” такође у изградњи на 50.000 квадрата од укупно 80.000 колико се гради, који се налази преко пута јапанске инвестиције.

Фото: Општина Инђија

„Тојо тајерс” испуњава све законске услове за заштиту животне средине. Отишли су сад и корак даље и на 10 хектара граде соларну електрану

- Та зона заиста добија обрисе онако како смо годинама замишљали- истиче председник инђијске општине.

Генерални директор корпорације ”Тојо тајерс” Такаши Шимицу најавио је на свечаности полагања камена темељца за фабрику гума јапанске компаније у Инђији, да ће градња те фабрике бити завршена до априла 2022. године.

- Фабрика у Инђији ће до 2023. године са око 560 српских радника производити годишње пет милиона ”Тојо” гума- рекао је Шимицу обративши се онлајн на свечаности којој је присуствовао и Александар Вучић, за кога се и сада очекује да ће званично отворити рад фабрике у децембру.

- Пажљиво смо тражили локацију, конкуренција је била веома јака и нашли смо савршено окружење у Србији- казао је Шимицу, пре две године.

Истакао је да ће фабрика у Инђији снабдевати тржишта у Европи, на Блиском истоку, Африци и Северној Америци.


Ко ће доћи на 720 хектара

- Инђија не одустаје и очекујемо у наредном периоду да добијемо фабрику возила, с обзиром на то да је држава откупила земљиште и у наредном периоду ће ту локацију нудити искључиво као локацију за фабрику возила. Није питање да ли ће то бити за месец, шест месеци или за годину, али сам уверен да ћемо уз сву неопходну логистику коју даје председник државе и његов тим, без обзира на измене у Влади Србије, до тога ће свакако доћи. Држава је откупила 720 хектара у Инђији и та локација ће бити спремна за фабрику возила, односно великог произвођача аутомобила- истиче Владимир Гак. Ова локација налази се близу зоне локације 15, где се налази и фабрика ”Тојо тајерса”, односно испред јапанске фабрике.

- ”Тојо тајерс” је направљен на 64 хектара, а ми говоримо о локације која се простире на 720 хектара, што је више од 10 пута већа фабрика која се очекује. То ће бити и много већа инвестиција, не знам да ли у номиналном смислу, али у површини свакако. Какав год да буде инвеститор, биће 10 пута већа инвестиција- каже Гак.


- Иако је ово већ осма фабрка компаније ”Тојо”, она ће имати веома битну улогу у унутар нашег глобалног ланца снабдевања- нагласио је генерални директор корпорације ”Тојо тајерс”. Шимицу је рекао да ће се у фабрици у Србији користити најновија технологију и производити најквалитетнији производи по најконкурентнијим ценама, као и на енергетски ефикасан начин.

- Наш циљ је да прозводимо гуме, у потпуности у складу са ”Тојо” филозофијом која подразумева промовисање локалног привредног раста и отварање нових радних места, уз смањење угљеничног отиска и уз помоћ нових технологија. Што говори у прилог тренутној градњи соларне електране.

- Веома смо задовољни што можемо да отворимо нова радна места и поспешимо привредни развој Србије и Инђије. Унапред се радујемо дану када ћемо моћи да посетимо Србју и придружимо вам се на прослави производње наше прве гуме овде - нагласио је Шимицу током постављања камена тамељца, а како све изгледа, тај дан долази врло брзо.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести