Измене Закона о енергетици не би биле добар потез

Измене Закона о енергетици и уредбе о мерама подстицаја за произвођаче електричне енергије из обновљивих извора, које препоручује Енергетска заједница, не би био добар потез за Србију и развој обновљивих извора енергије генерално, сматрају у Удружењу Биогас.
Simens
Фото: Simens

Наиме, Енергетска заједница је 13. јуна објавила допис којим позива Министарство рударства и енергетике да се измени Закона о енергетици и уредбе о мерама подстицаја за произвођаче енергије из обновљивих извора, у којем се препоручује укидање статуса повлашћеног произвођача струје, поступак јавног надметања за све произвођаче из обновљивих извора и балансну одговорност.

У Удружењу Биогас указују да би укидање статуса привременог повлашћеног произвођача значајно отежало добијање подршке од банака, а неке пројекте би у потпуности онемогућило јер статус повлашћеног произвођача омогућава инвеститорима да на лакши начин и по повољнијим условима дођу до финансирања пројекта.

Напомиње се и да су се након светске економске кризе променила и правила за финансирање пројеката, па се сада за пројекте обновљивих извора енергије тражи учешће сопственог капитала буде од 30 до 50 посто, у односу на ранијиих 10 до 20 процената. Истиче се и да је Србија омогућила развој тржишта обновљивих извора енергије непосредно након финансијске кризе 2010. године, а статус повлашћеног произвођача, уведен уредбом из 2013. године, олакшао је финансирање пројеката јер значајно умањује ризик пројекта.

Препорука да се уведе поступак јавног надметања за све произвођаче енергије из обновљивих извора, указују у Биогасу, је решење за наставак подршке обновљивим изворима енергије у земљама где су капацитети већ попуњени и достигли горње границе, док су у Србији обновљиви извори енергије тек у зачетку, а примена ове мере у овом тренутку у потпуности би зауставила развој готово свих пројеката у овој области. 

У Биогасу истичу и да  није тренутак да се уводи балансна одговорност за обновљиве изворе енергије, те да би уколико је став Министарства да се она уведе, границу требало поставити само за пројекте изнад 10 МW.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести