Ј. Јоксимовић: Средства за пројекте од ЕУ, али и од других страних партнера

Србија има велике потребе за новим улагањим у инфраструктуру и развој привреде и важно је да средства за нове пројекте набавља како код ЕУ, тако и код других страних партнера, каже Јадранка Јоксимовић
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић каже да Србија као држава која предњачи у процесу европских интеграција на Западном Балкану има велике потребе за новим улагањим у инфраструктуру и развој привреде и да је важно да средства за нове пројекте набавља како код ЕУ, тако и код других страних партнера.

Јоксимовић истиче да ЕУ представља најзначајнијег економског, инвестиционог и развојног партнера и која је само кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан од 2014. године обезбедила око 182 милиона евра бесповратне помоћи за припрему документације и реализацију инфраструктурних пројеката. Она наводи да укупна инвестициона вредност тих инфраструктурних пројеката прелази пет милијарди евра.

Међутим, указује Јоксимовић, имајући у виду потребе и жељу наше земље да се осигура убрзан и уравнотежен развој свих делова Србије, тренутно руководство је у свакодневном контакту са бројним државама и међународним финансијским организацијама како би се на дугорочно одржив и одговоран начин утврдио адекватан извор финансирања, модел спровођења и динамика реализације приоритетних инфраструктурних пројеката.

Она је додала да прави пример за то представља пројекат аутопут Ниш-Мердаре, чија укупна инвестициона вредност премашује 650 милиона евра. За прву деоницу аутопута Ниш-Плочник, ЕУ је обезбедила бесповратна средства у износу од 40,6 милиона евра, а Европска инвестициона банка повољан зајам у износу од 100 милиона евра. Реализација друге фазе тог пројекта од Плочника до Мердара, указује Јоксимовић, до сада је била предмет разговора са различитим партнерима па је разумљиво што се, додаје, о том пројекту разговарало и са америчком Међународном развојном финансијском корпорацијом (ДФЦ), која је недавно отворила регионалну канцеларију у Београду.

- Кључ нашег развоја представља изградња главних транспортних и енергетских коридора у циљу бољег повезивања са ЕУ и са регионом и зато са великом пажњом пратимо активности које предузима Европска комисија у погледу припреме Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан о чему ћемо наредних дана разговарати са највишим званичницима Европске комисије - поручила је министар.

Поред пројеката који доприносе повезивању у регион, у складу са Агендом повезивања коју је промовисала ЕУ, Србија је предложила и пројекте који подржавају реализацију Зелене

агенде, али и подстичу боље дигитално повезивање, наводи министар.

- Због свега овога, а и имајући у виду скорашњу посету и успостављање чвршће сарадње са САД-а и ДФЦ, важна је добра координација како интерресорна, тако и са међународним развојним партнерима - подвукла је Јоксимовић. - Слободно можемо рећи да је Србија више него икада постала примамљива за сарадњу многим међународним партнерима. Разлог за то се свакако огледа у стабилној економској и политичкој клими у нашој земљи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести