Јанковић: Закон не дозвољава различите зараде за исти посао

БЕОГРАД: „Истраживања показују да су жене за исти посао мање плаћене од мушкараца, каже Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и додаје да је реч о дискриминацији жена, а не недостатка закона.
Jankovic Brankica/Tanjug
Фото: Tanjug

Она је нагласила да Србија спада у земље са најмањим платним јазом и да је у нашој земљи проблем мањи него у државама ЕУ.

Према подацима Републичког завода за статистику из 2014. то износи 8,7 одсто, каже Јанковић и додаје да разлика у платама за исти посао није дозвољена српским законима.

"Знамо да тај проблем постоји посебно у приватном сектору, где не постоји обавеза јавног објављивања зарада", каже повереница.

Говорећи о значају женског предузетништва за равноправност у друштву, Јанковићева каже да то предузетништво треба да буде препознато као веома важан фактор економског развоја нашег друштва и важно за достизање пуне равноправности.

Она је нагласила да је важан данашњи састанак председнице Владе Србије Ане Брнабић са женама предузетницама, јер жене које су постигле успех у својим делатностима могу много да кажу на ту тему као и да кажу шта је то што држава може да учини за побољшање пословног окружења.

Упитана да прокоментарише слогане за подстицај рађања, она је рекла да сматра да слогани нису од неке помоћи када је реч о решавању демографских проблема и да је важно што је на Дан државности стигла порука из државног врха да ће се том питању посветити посебна пажња наредних година. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести