Јавне финансије стабилне, на рачуну 200 милијарди динара

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су јавне финансије Србије стабилне и да има новца, прецизирајући да је у овом тренутку више од 200 милијарди динара на рачуну.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Желимо свима да покажемо да смо стабилни, а да са друге стране бринемо и држава је ту када је најпотребније“, истакао је он.

Мали је, гостујући на ТВ Пинк, подсетио да су од 15. до 30. јануара пријаве младих за 100 евра помоћи, да ће 14. јануара бити уплаћено 10.000 динара свим здравственим радницима у земљи а да ће пензионери уплату од 20.000 динара добити 10. фебруара.

Он је напоменуо да од 1. јануара држава исплаћује 300.000 динара за прво дете, као и додатних 100.000 за друго и треће дете, поред помоћи која је и до сада исплаћивана.

"Неки су коментарисали да је то велики трошак, али ми не сматрамо да су у праву. Јер, шта ће нама све оне инвестиције и ауто-путеви ако нема деце? Пронатална политика је за нас веома важна“, додао је министар.

Мали је истакао да ће држава учествовати и у куповини првог стана за младе брачне парове.

"Држава ће дати новац за учешће, највећи део ћемо ми обезбедити. Тиме дајемо могућност младима да купе први стан, да их подстакнемо да размишљају о потомству", рекао је он.

Одговарајући на питање како коментарише куповину фудбалског клуба Саутемтон, од стране Драгана Шолака, Мали је рекао да сматра да је грађанима Србије сада много јасније чиме се и Шолак и Драган Ђилас баве.

"Моје питање за њих је одакле тај новац? Где га је Шолак зарадио? Када дајете 100 милиона фунти за клуб који није један од водећих, па колико ви заправо новаца имате?", запитао се Мали.

Он је оценио да Шолак и Ђилас заиста имају невероватан новац, али онај који је опљачкан.

"Сетите се, СББ је својевремено бесправно полагао своје каблове... Сада се и Ђилас шали, његов је приступ веома занимљив, јер „духовито“ запиткује - да ли је он купац, или Шолак", рекао је Мали.

Он је оценио да је реч о "тајкунској организацији" која чини све како би се вратила на власт у Србији, како би оправдала и куповину Саутемтона и сав новац који су уложили у кампању против садашњих носилаца власти.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести