Јелен: Амерички банкарски систем остаје здрав и нема бојазни за депозите грађана

ВАШИНГТОН: Недељу дана након другог највећег колапса неке банке у историји САД, министарка финансија Џенет Јелен рекла је данас пред Комитетом за финансије Сената да "банкарски систем земље остаје здрав и да Американци могу да се осећају сигурно када је реч о њиховим депозитима".
YT
Фото: Youtube Printscreen

Јелен је први званичник Бајденове администрације која се суочила са парламентарцима због одлуке да се заштити неосигурани новац у две пропале регионалне банке, што је потез који су неки републиканци критиковали, пренео је АП.

"Влада је предузела одлучне и снажне акције да ојача поверење јавности у амерички банкарски систем, који је и даље здрав и Американци могу бити сигурни да ће њихови депозити бити ту када им затребају", рекла је Јелен у сведочењу пред комитетом.

За мање од недељу дана, банка Силицијумске долине, са седиштем у Санта Клари у Калифорнији, пропала је након што су штедише пожуриле да повуку новац услед забринутости због здравља банке, а током викенда и објаве да је пропала и њујоршка Сигначер банка.

Сви депоненти, укључујући и оне који имају неосигурана средства преко 250.000 долара, биће заштићени федералним осигурањем депозита.

Министарство правде и Комисија за хартије од вредности отада су покренули истрагу о колапсу банке у Силицијумској долини.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести