Јелен: Почетак јуна крајњи рок за подизање границе федералног дуга

ВАШИНГТОН: Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је данас да 1. јун остаје крајњи рок за подизање границе федералног дуга и упозорила да су прилично слаби изгледи да влада обезбеди  довољно прихода да премости до 15. јуна, када треба да плати више пореских дугова. 
Jutjub/Bloomberg Television printskrin
Фото: Jutjub/Bloomberg Television printskrin

Јелен је за Ен-Би-Си рекла да ćе бити тешких одлука које треба донети у вези са исплатама Американцима, ако Конгрес не успе да подигне горњу границу дуга, који тренутно износи 31,4 билиона долара, пре него што Министарство финансија  остане без новца и буде приморана да не испуни финансијске обавезе.

"У последњем писму Конгресу назначила сам да  очекујемо да нећемо моћи да платимо све наше рачуне почетком јуна и можда већ 1. јуна. И наставићу да редовно обавештавам Конгрес, али ја свакако нисам променила своју процену. Тако да мислим да је то крајњи рок", рекла је Јелен.

 На питање да ли би Министарство финансија могло да преброди до 15. јуна пре него што остане без новца, Јелен је рекла да постоји нека неизвесност око тачног дана када би то могло да се догоди, али да сумња да би новац могао да потраје након 15. јуна, преноси Ројтерс.

"Увек постоји неизвесност око пореских признаница и потрошње, и зато је тешко бити потпуно сигуран у то, али моја процена је да су изгледи да дођемо до 15. јуна и да будемо у могућности да платимо све наше рачуне прилично мали", рекла је Јелен.

Преговарачки тим Беле куćе и конгресмени из редова републиканске већине наставили су у петак увече разговоре о прихватљивом максимуму америчког јавног дуга, питања које прате немир и неизвесност на финансијским тржиштима.

Без договора две стране, САД би могле да се нађу у ситуацији да не могу да покрију јавни дуг у износу од 31,4 билиона долара, што би значило да америчка администрациа више не би могла ни да се задужује, ни да сервисира све своје финансијске обавезе.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести