КАКО ДО ЈЕФТИНИЈЕГ НОВЦА: ЕБРД представио инвестициони фонд за подршку предузећима вредан 70 милиона евра

БЕОГРАД: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) представила је данас инвестициони Фонд за подршку предузећима, ЕНЕФ II вредан 70 милиона евра, који је основан средствима (ЕБРД), Европске уније (ЕУ), Cassa Depositi e Prestiti (CDP) и Немачке развојне банке (KfW).
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

Како је речено на представљању, ЕНЕФ II (Enterprise Expansion Fund II), ће компанијама са високим развојним потенцијалом на Западном Балкану омогућити приступ различитим финансијским инструментима, са циљем да подржи њихов развој и ширење пословања.

Истакнуто је и да је циљ Фонда да идентификује локалне и регионалне лидере на тржишту са добрим изгледима за раст и да им обезбеди финансијска средства неопходна за унапређивање пословања.

Данас је потписан и Уговор са Банка Интезом о приступању овом фонду и та финансијска институција ће у ЕНЕФ II дати допринос од седам милиона евра.

То је, како је речено након потписивања, први допринос овом фонду из приватног сектора.

Регионални директор ЕБРД-а за Западни Балкан Матео Коланђели казао је да први пут, једна комерцијална, односно  пословна банка инвестира у тај фонд.

"То је врло значајано за развој и изузетно ми је драго да је управо Интеза одлучила да заједно са нама крене на овај пут, тако да то је састав свих заинтересованих страна прилично разноврстан и значајне групе партнера су се објединили око ЕНЕФ-а како би помогли компанијама које имају високи потенцијал за даљи развој", рекао је он.

Коланђели је додао да је ЕБРД фокусирана на Западни Балкан и да то доказује различитим иницијативама финансирања међу којима су и она у технолошке паркове.

Он је нагласио да се ради и појединачно са стартаповима у региону како би им се пружила могућност да се и они даље развијају, а фокус се ставља и на иновацијама.

"Веома је важан и приступ знању, међународном, али и консултантске подршке које финансира ЕУ. Ми желимо да помогнемо компанијама да дођу до јефтиних средства да инвестирају", рекао је Коланђели.

Он је истакао да је ЕБРД инвестициони менаџер који води фонд ЕНЕФ II и да ће кроз како каже своје канцеларије на Западном Балкану покушати да креира могућности да се повеже са компанијама у које ће инвестирати.

Шеф делегације ЕУ Емануел Жиофре рекао је да је данашњи догађај веома значајан у контексту плана раста за Западни Балкан јер како је казао тај план има амбицију да направи нове услове у циљу да се удвостручи БДП у региону у наредних 10 година.

Он је подсетио да се ради на слободном кретању радне снаге, јединственом плаћању, транспорт и да се са владама  развија агенда и план реформи како би се идентификовале кључне области где те реформе могу да донесу напредак.

"Овај план је углавном за грађане Западног Балкана али такође и за приватни сектор, којег желимо да развијемо, али и  да се побољша пословно окружење, економски раст широм региона и наравно у Србији", рекао је Жиофре.

Жиофре је нагласио да мала и средња предузећа имају кључну улогу у томе и да су она кичма економије и њени главни покретачи.

Према његовим речима, успешна и иновативна конкурентна предузећа су од кључне важности за брже приближавање региона на путу ка чланству у ЕУ и план раста се надовезује на дугорочну помоћ малим и средњим предузећима.

Он је додао и да је ЕУ у  Србији уложила до сада 250 милиона евра како би подржала развој малих и средњих предузећа и да је у ту помоћ укључена и техничка помоћ и савети како би се унапредили пословни модели МСП-а.

Према његовим речима, кључни проблем малих и сретних предузећа посебно у области иновација је ширење и експанзија, а то повлачи са собом и ризик који мора да се преузме.

"Ми смо поносни што ћемо инвестирати до 26 милиона евра који ће бити придодати Team Europe напорима и са нашим партнерима у ЕБРД-у, КфW-у и ЦДП-у појачаћемо нашу дугогодишњу подршку малим и средњим предузећима, чинећи Србију тако конкурентном на европском и глобалном нивоу", рекао је Жиофре.

Амбасадор Италије Лука Гори рекао је да инвестициони Фонд за подршку предузећима, ЕНЕФ II треба да подржи раст у Србији, али и на Западном Балкану, јер овај регион има велики потенцијал за економски развој и просперитет.

Он је подсетио да је Италија други трговински партнер Србије и да велику пажњу придаје развоју и унапређењу односа са Србијом.

"У последњих годину дана марљиво смо радили на унапређењу билатералних односа са Србијом. Организовали смо велике економске догађаје у циљу развоја билатералних односа на које смо довели најважније представнике иновативног система Италије,посебно из региона  Ломбардије, а радили смо и на јачању институционалног присуства Италије у Србији ", рекао је Гори.

Он је најавио и да ће на пролеће ове године бити организован Пословни форум посвећен зеленој транзицији између Италије и Србије.

Гори је нагласио и да је циљ инвестиционог Фонда за подршку предузећима, ЕНЕФ II. да ппружи  малим и средњим предузећима финансирање и техничку помоћ, како би она напредовала и развијала се.

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад казала је да су компаније у земљама Западног Балкана углавном мала и средња предузећа која морају да прођу кроз један тежак трансформацијски процес.

"Ту онда ступа на снагу ЕНЕФ II који има за циљ да за свако мало и средње предузеће направи фонд на основу кога ће та предузећа  расти, односно обезбедити им капитал", рекла је она и додала да је тај фонд и једини фонд који обједињује свих шест земаља Западног Балкана.

Конард је подсетила да је Немачка укључена у овај фонд од самог почетка и да је он врло важан инструмент који подстиче раст малих и средњих предузећа и пружа подршку локалним добављачима.

Председник Извршног одбора Банца Интеса Дарко Попоивић казао је да је изузетно поносан што та банка негује сарадњу са ЕБРД-ом и што наставља да проналази нове моделе за оснаживање малих и средњих предузећа не само у Србији већ и у осталим земљама Западног Балкана доприносећи тако јачању економских веза, као и привреда појединачних земаља, али и целокупног региона.

"Као први приватни инвеститор, Банца Интеса се обавезала на улагање до седам милиона евра у ЕНЕФ II инвестициони фонд, из ког ће средства бити пласирана клијентима са значајним потенцијалом за раст и то уз обухватну саветодавну подршку ЕБРД консултаната", рекао је Поповић.

Он је подсетио и да је само до сада у сарадњи са ЕБРД, та банка уговорила средства у износу од преко 466 милиона евра и да ће посредством овог пројекта наставити да ради и на остварењу ЕСГ циљева.

 На данашњем представљању ЕНЕФ II наведено је и да је овај фонд до сада прикупио 57 милиона евра инвестиција од својих иницијалних инвеститора. Истакнуто је да ће у тај фонд још по седам милиона евра уложити Банка Интеса и Европска унија, што ће увећати капитал за инвестирање тог фонда на 71 милиона евра.

Речено је и да Фонд ЕНЕФ II има за циљ  да финансира између 15 и 20 компанија са појединачним пласманима у распону од 0,5 милиона евра до осам милиона евра.

Преко 70 компанија из Србије, ширег региона и Италије учествовало је на данашњем скупу како би сазнали о могућностима финансирања и истражили потенцијалну сарадњу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести