Како је Србија привукла инвестицију од 390 милиона евра?

БЕОГРАД: Вршилац дужности Развојне агенције Србије Радош Газдић говорио је вечерас о томе како је Србија успела да победи 40 држава и привуче инвестицију вредну 390 милиона евра.
Tojo tajres/toyotires.com
Фото: toyotires.com/Tojo tajres

Он је у емисији "Фокус" на О2 телевизији рекао да је јапанског инвеститора Toyo Tires "за рукав вукло" чак 40 држава југоисточне Европе и земаља Медитерана.

"Било је више елиминационих кругова. У почетку је отпало 30 земаља, а на крају у најужем кругу су биле Пољска и Србија", рекао је Газдић и додао да је на страни Србије било повољно географско окружење, путна и енергетска инфраструктура, школована и доступна радна снага.

Како је рекао, преговори су почели почетком 2017. године током којих је обављено много разговора, да би на крају Јапанци тражили да се свака ставка испуни.

"Долазили су сваке друге недеље. Ми смо им понудили неколико градова, а они су се одлучили за Инђију, јер је у непосредној близини Београда и Новог Сада. Они не доносе одлуке на брзину, већ дугорочно праве стратегију", рекао је Газдић.

Према његовим речима, Јапанци ће у првој фази запослити 523 радника, који ће имати далеко веће плате од просека у Србији, а затим ће у производне погоне уложити 390 милиона евра.

Како каже, фабрика ће бити технолошки напредна, а да би смањили грешке у производњи, они ће се у погонима углавном ослањати на роботику.

Газдић каже да ће изградња почети на пролеће 2020. године, а први пнеуматици са производних линија ће сићи 2022. године.

Иначе, каже он, Јапанцима ће ово бити једина фабрика у Европи, а око 90 одсто производње пласираће се на тржиште ЕУ и Русију.

План је да годишње производе око пет милиона гума.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести