Какве су све олакшице приликом куповине прве некретнине

Грађевинска сезона, која истини на вољу, готово и да није престајала, сада се захуктава, а у готово свим градовима градилишта су на сваком кораку.
novi sad nekretnine
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Извесно је да нове зграде ничу зато што и интересовање купаца постоји, а приликом куповине стана, будући да је реч о значајним износима, свака уштеда много значи. Онима који планирају да купе стан, на располагању су пазар на кредит и готов новац, а колико ће пара издвојити зависи од локације некренине, што утиче и на цену квадратног метра, величине стана...

Некретнине се могу купити преко агенција за продају некретнина, инвеститора, директно од продавца, а висина крајњег износа и зависи од тога. Свакако, цена коју продавац тражи или она за коју се продавац и купац договоре може се умањити, а да би то било могуће потребно је да испуните неколико услова - да купац није власник ниједне некретнине, да је пунолетан и да је држављанин Србије. У том случају може рачунати на повољност, која се стиче само једном - приликом куповине прве некретнине, јер је у том случају купац ослобођен плаћања пореза на додату вредност за 40 квадратних метара, уколико се купује новоизграђени стан, односно 2,5 одсто на исту квадратутру, кад се купује половни стан, на име пореза на пренос апсолутних права.


За полован стан од 50 квадратних метара, који кошта 50.000 евра, купац прве некретнине може рачунати да ће му на рачун бити уплаћено око 1.000 евра

Управо то каже и власник агенције “Бомбикс некретнине” Јовица Плавшић, који истиче да они који купују први стан/некретнину могу да врате део новца, а има неколико могућности да се то право и оствари. Наравно, потребно је прибавити и низ докумената и сачекати да се део новца који је већ плаћен - врати.

- Када се купује нови стан, за који је инвеститор платио ПДВ од 10 одсто, купцу који купује прву некретнину износ се умањује за тих 10 одсто за 40 квадратних метара, а за половни стан се износ умањује за 2,5 одсто на исту квадратуру, на име на преноса апсолутних прва - каже Плавшић.

По његовим речима, рачуница о томе колико ће се новца вратити купцу је једноставна.

- Уколико се купи нов стан од 50 квадратних метара, уз цену квадрата од 1.500 евра некретнина кошта 75.000 евра. Тај износ купац плаћа у целини, а након тога подноси захтев Пореској управи, уз прибављање потребних докумената - изјаве да не поседује некретнину, извод из матичне књиге рођених, држављанство... за повраћај ПДВ-а и, готово без изузетка, у року од 60 дана ти захтеви буду решени. Будући да има право на повраћај за 40 квадрата, то значи да ће му бити враћено око 6.000 евра у динарској противвредности, а новац ће бити уплаћен на динарски рачун купца. За преостали део, у овом случају 10 квадратних метара стамбене површине, купац неће бити ослобођен плаћања ПДВ-а.

Када је реч о куповини половног стана, рачуница је слична, порез на пренос апсолутних права умањује се за 40 квадрата, а купац такође подноси захтев, уз потребну документацију, Пореској управи.

- За половни стан од 50 квадратних метара, односно 1.000 евра по квадратном метру, који кошта 50.000 евра, купац прве некретнине, уколико је испунио и све друге услове за повраћај дела новца, може рачунати да ће му на рачун бити уплаћено око 1.000 евра у динарској противвредности, а да ће за остатак морати да плати одговарајући порез - каже Плавшић.


Новоградња траженија

Цена станова зависи од много фактора - квалитета градње, локације, квадратуре, да ли је стан нов или већ коришћен, има ли терасу... Тешко је рећи и који стан ће први наћи купца, јер и то зависи од много фактора, а неретко то зависи од дебљине новчаника. По речима Плавишћа, у Новом Саду интересовање купаца далеко је веће за новоизрађене станове - због поврата ПДВ-а, зато што је све ново и нема додатних улагања.

- Цена квадратног метра стана у Новом Саду у новоградњи креће се око 900 евра, колико кошта, рецимо, на Адицама и у Ветернику, па и више од 2.000 евра, колико кошта квадратни метар у центру града - каже Плавшић. - За квадрат старих станова, на атрактивним локацијама, као што су Лиман или булевари потребно је око 1.400 евра.


Она напомиње да постоји и могућност да се приликом куповине стана за умањење ПДВ-а или пореза на додату вредност укључе чланови породице купца.

- У том случају, купац остварује повраћај за 40 квадратних метара, а сваки члан породице на по 15 квадрата. Ипак, треба водити рачуна да су при томе они који су се прикључили на тај начин искористили своје право на умањење за 40 квадратних метара приликом куповине своје прве некретнине, јер су то право већ искористили - каже Плавшић.

Д. Млађеновић

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести