Катар Ервејз тражи 5 млрд $ одштете због ваздушне блокаде

ДОХА: Катар Ервејз је покренуо међународни поступак у којем тражи одштету од четири арапске земље од најмање пет милијарди долара због блокаде њиховог ваздушног простора и забране слетања авионима те компаније на њихових аеродромима.
Avion Katar ervejza Foto: Quatar air/twitter.com
Фото: Авион Катар ервејза Фото: Quatar air/twitter.com

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат су у јуну 2017. године прекинули све везе с Катаром и увеле ваздушну, копнену и поморску блокаду према тој земљи, оптужујући је за пружање подршке тероризам, што Доха негира, пренела је агенција Алџазира.

Одука држава које су увеле блокаду спречавајући Катар Ервејз да лети у њихове земље и користи њихов ваздушни простор је јасно кршење конвенција цивилне авијације и неколико споразума које су саме потписале, рекао је извршни директор Катар Ервејза, Акбар ал-Бакер.

Након више од три године напора да дијалогом решимо кризу, одлучили смо да покренемо процес којим тражимо заштиту својих права и пуну компензацију. Земље које су увеле блокаду морају да буду проглашене одговорним за нелегалне акције у авио-сектору, додао је.

Прошле седмице је Катар добио процедурални спор пред Међународним судом правде Уједињених нација, са седиштем у Хагу, који је пресудио да Међународна организација за цивилну авијацију може да настави поступак који је покренула Доха, наводи се у информацији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести