Кинески Зиђин преузео РТБ Бор, уплаћено 350 милиона долара

БЕОГРАД: Кинеска компанија “Зиђин Мајнинг” је званично преузела Рударско топионичарски басен (РТБ) у Бору. Кинези су јуче уплатили 350 милилона долара за докапитализацију, тако да им је припало 63 процента власништва над РТБ-ом. 
kinezi rtb bor
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Компанија у Бору зваће се Зиђин Бор Copper д.о.о. Бор а ускоро ће јој, како је најавио министар Александар Антић, бити придодат назив Србија.

Уговор о приступању новог члана, односно уговор о преузимању су потписали минстар рударства и енергетике Александар Антић и извршни директор Зиђина и старији потпредседник те кинеске компаније  Џорџ Фанг.

Зиђин мајнинг груп, компанија која је један од највећих кинеских произвођача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде, изабрана је за стратешког партнера РТБ Бор крајем августа ове године, а план је да уложе укупно 1,26 милијарди долара у РТБ у наредних шест година од чега ће 75 одсто инвестирати у прве три године.

Зиђин се обавезао да сачува 5.000 радних места и да инвестира додатних 200 милиона долара за решавање дугова, чије је покривање предвиђено УППР-ом (унапред припремљен план реорганизације).


Антић: Србија ће бити трећи највећи произвођач бакра у Европи

Званично преузимање РТБ Бор од кинеске компаније Зиђин је изузетно значајан дан за Србију, РТБ Бор и за нашу економију, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић и навео да очекује да Зиђин почне веома брзо и ефиксано да ради.

Уверен сам да је ово један од најбољих процеса кроз који је Србија прошла у периоду приватизације и стратешких парнтнерастава који апослутно гарантује да ће ће се РТБ развијати, да ће имати једну снажну инвестиоцину политику, чувати радна места и запошљавати нове људе, рекао је министар.

Како је додао, то ће бити заједничка компанија која ће бити врло успешна у светским размерама.   

Он је изразио и огромну захвалност председнику Александру Вучићу, кинеском председнику Си Ђипингу, као и свима који су били укључени у процес око решавања птања РТБ-а Бор.

Уверен сам да смо урадили велику и сјајну ствар за Србију и у интересу Србије, поручио је Антић и подсетио да је Уговор са компанијом Зиђин потписан у Пекингу током посете председника Вучића Кини.


Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Инвестицијама је предвиђено да 320 милиона долара буде уложено у рудник Церово и његово отварање. 

Кинески партнер има и амбициозан план за Топионицу, која има капацитет производње 80.000 тона, а тренутно производи око 43.000 тона. 

План кинеског стратешког партнера је да за три године ради пуним капацитетом од 80.000 тона, а после шест година пословања да производи између 120.000 и 150.000 тона.

Зиђин се обавезао да ће у екологију и решавање еколошких проблема уложити 136 милиона долара.

Компанија Зиђин у девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године компанија је била на 22. месту листе највреднијих рударских компанија у свету.

Годишњи пословни приход ове фирме износи 10 милијарди евра, док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра.

Уговор је потписан у присуству амбасадора Кине у Србији Ли Манчанга , државног секретара Министарства привреде Милуна Тривунца, као и новог генералног директора компаније у Бору Лонг Ји.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести