Кинески Синопек обуставио преговоре о улагању у Русију

ПЕКИНГ: Кинеска државна компанија Синопек обуставила је преговоре о великој петхохемијској инвестицији у Русији и улагања маркетиншки подухват с гасом, уваживши позив владе на опрез због заоштравања санкција према Москви, извештава Ројтерс позивајући се на изворе упућене у дешавања.
w
Фото: Pixabay.com

Одлука највећег азијског прерађивача нафте да заустави потенцијално улагање од пола милијарде долара у гасно-хемијску фабрику и у подухват за пласирање руског гаса у Кину наглашава ризике, чак и за најважнијег дипломатског партнера Русије, од неочекивано тешких санкција које спроводи Запад, оцењује британска агенција.

Пекинг се више пута изјаснио против санкција, инсистирајући на очувању нормалне економске и трговинске размене са Русијом, и одбио је да осуди акције Москве у Украјини или да их назове "инвазијом".

Али иза кулиса, влада је опрезна да кинеске компаније не прекрше санкције и врши притисак на њих да пажљиво приступају инвестицијама у Русији, која је други највећи кинески добављач нафте и трећи највећи добављач гаса, додаје Ројтерс.

Откако је Русија покренула напад на Украјину пре месец дана, три кинеска државна енергетска гиганта - Синопек, Чајна Нешенал Петролеум корпорација (CNPC) и Чајна Нешенал Офшор Ојл корпорација (CNOOC), процењују утицај санкција на њихове инвестиције у Русији вредне више милијарди долара, каже један извор британске агенције, који је директно упућен у ствари.

„Компаније ће стриктно следити спољну политику Пекинга у овој кризи. Нема уопште простора да компаније предузму било какве иницијативе у смислу нових инвестиција“, рекао је извршни директор једне државне нафтне компаније.

Кинеско Министарство спољних послова је овог месеца позвало руководице три поменуте енергетске компаније да размотре своје пословне везе са руским партнерима и пословне активности тамо, рекла су два извора упозната са садржајем састанка.

Један од њих је навео да их је министарство позвало да не предузимају никакве исхитрене потезе у смислу куповине руске имовине, пише Ројтерс.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести