Климатске промене прете и производњи нафте у свету

ЛОНДОН: Велики део светских резерви нафте и гаса је под претњом од пораста плиме, олуја, поплава и екстремних температура изазваних климатским променама, саопштила је данас консултантска кућа за анализу ризика Вериск Мејплкрофт.
nafta
Фото: pixabay.com

Временске неприлике могле би да утичу на вађење око 600 милијарди барела нафтног еквиварелна што је 40 посто светских резерви нафте и гаса, а међу најугроженијима су највећи произвођачи "црног злата" Саудијска Арабија, Ирак и Нигерија, навела је компанија са седиштем у Великој Британији белешци о свом истраживању, преноси Ројтерс.

Климатске промене су удариле нафтну индустрију ове године, када је екстремно хладно време погодило главни амерички регион за нафту, гас и прераду на обали Мексичког залива, што је довело до дугих обустава рада и смањене производње.

„Овакви догађаји ће постати све чешћи и све екстремнији, и наносиће још веће ударце тој индустрији“, каже Рори Клизби, аналитичар за животну средину у Вериск Мејплкрофту.

Нешто више од 10 посто светских комерцијалних резерви нафтте налази се у областима које је консултантска кућа оценила као екстремно ризичне, од чега је, како се сматра, скоро трећина изложена високом ризику.

Екстремне врућине, несташица воде и пешчане олује могу бити „Ахилова пета“ за Саудијску Арабију, водећег светског извозника нафте, открили су истраживачи.

Афрички извозник број два, Нигерија, у којој су налазишта нафте концентрисана у појасу речног система делте Нигера, претњу представљају суше и поплаве, наводи се у истраживању.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести