Колективни уговор средство против насиља над женама 

БЕОГРАД: Савез самосталних синдиката Србије сматра да колективни уговори представљају најефикасније средство у борби против насиља и свих облика узнемиравања којима су жене подрвргнуте на послу.
sindikat
Фото: Dnevnik.rs

Залажући се за потписивање гранских колективних уговора у свим гранама, Савез се, поводом 25. новембра - Међународног дана борбе против насиља над женама, прикључује кампањи Европске конфедерације синдиката (ЕКС) у борби против узнемиравања и насиља над женама на радном месту. 

Кампањом ЕКС-а, под називом “Безбедна код куће, безбедна на послу”, позивају се социјални партнери на појачане напоре за промовисање политика и процедура на радном месту, ради искорењивања узнемиравања и насиља над женама. 

Мере заштите жена на послу постоје у више од 160 колективних уговора у земљама Европске уније, чиме се, између осталог, подиже ниво свести о хитности и неопходности елиминисања овог зла, наводи се у саопштењу. 

Захтевајући да та област буде предвиђена и у нашим колективним уговорима, Савез самосталних синдиката Србије позива надлежне органе да стално јачају капацитете институција које се баве превенцијом и борбом против злостављања.

Они подсећају и да су жене, осим насиља и свих облика узнемиравања и мобинга, изложене и неједнакости на радном месту, па често имају мања примања у односу на мушкарце. 

"Зато позивамо све послодавце у Србији да поштују родну равноправност и сарађују са синдикатима како би се заједничким деловањем што боље искористили постојећи механизми за заштиту жена од насиља, али и других облика дискриминације на радном месту", наводи се у саопштењу СССС.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести