Колико кошта посна трпеза:  За килограм рибе више него за месо

Почетком ове седмице почео је шестонедељни божићни пост, а то значајно мења исхрану оних који држе до обичаја јер на њиховој трпези све до 7. јануара неће бити мрсних јела.
Rečna riba, posna trpeza Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Промена на трпези, по свему судећи, не значи и мањи издатак за домаћице јер су цене готово свих врста рибе више од цена меса, па се без најмање 1.000 динара не може припремити пристојан посни ручак. Наиме, рачуница каже да је за постан ручак четворочланој породици треба од око 1.000 динара до око 2.000, што је слично износу који је потребан и ако је на трпези пилетина, а готово исто колико и ако се пазари јунетина. 

Потпуно је јасно да је постан ручак тешко направити с мало новца, али уз маштовитост и спретност домаћице и при куповини и при припреми, и то се може. Ипак, за то је потребно обићи неколико рибарница и радњи јер се цене разликују. Изгледа да су трговци увидили да су цене високе па су их многи већ снизили од 10 до 15 одсто, а најављују да ће уочи Светог Николе попусти бити и већи.

550 динара килограм свежег шарана

Цена килограма рибе зависи од квалитета, а наравно, свежа риба је скупља од смрзнуте, и то понекад и дупло. Када се крене у куповину, најбоље је обићи неколико радњи јер се, иако разлике нису велике, понекад то веома исплати. Тако за килограм свежег шарана треба око 550 динара, а за филет готово 1.000. По тој цени може се пазарити и килограм сометине, али све чешће и свеже ораде и бранцина јер се те врсте морске рибе, која иначе кошта више, веома често у великим трговинским ланцима нуде уз попуст.


Добра понуда морске рибе

У понуди је и свежа морска риба, која кошта више него речна. Тако је килограм свеже скуше око 1.000 динара, док је за лосос, ораду, бранцин... потребно и више од 1.500 динара, шкампи су око 1.700, свежа туна је и изнад 2.000 динара... Доста новца потребно је и за димљену рибу – скушу, шарана, пастрмку – цена по килограму креће од 1.000 динара.


За килограм смуђа потребно је око 850 динара, док је килограм пастрмке од око 540 па и до изнад 600, штуке око 460 динара, а доста новца треба и за припремљено паковање рибе за рибљу чорбу јер је килограм око 450 динара. Онима с плићим yепом одговараће цена килограма деверике од око 190 динара или караша, који кошта око 170 динара.

450 динара паковање рибе за рибљу чорбу

Добра је и понуда замрзнуте морске рибе, а највише се продаје скуша, која кошта око 280 динара килограм, док је килограм бранцина и ораде око 1.100 динара. За паковање панираних рибљих штапића од пола килограма потребно је око130 динара, килограм је око 235, а најповољније је купити папалине, које коштају око 140 динара килограм. Цена конзервиране рибе, такође, зависи од врсте и квалитета, а, у зависности од тога да ли се купује на пијаци или у продавници, треба издвојити од око 70 динара, па и до изнад 250.

Када се ручку дода и поврће, трпеза додатно поскупи. Килограм свежег купуса кошта око 30 динара, док је за кисели потребно око 50. Килограм карфиола је 60 динара, лука око 30, кромпира од 30 до 55. Килограм шампињона је око 200 динара, а буковача око 150.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести