Комерцијалну банку хоће Мађари, Аустријанци...

Аранжман „чуваркућа”, који смо недавно потписали с Међународним монетарним фондом, подразумева решавање проблема јавних предузећа путем стечаја или приватизације.
в
Фото: Dnevnik.rs

Осим предузећа, предвиђен је и почетак приватизације Комерцијалне банке. Када је претходних година било спекулација о њеној продаји, за њу су се интересовале Ерсте и ОТП банка.

Комерцијална банка има тржишни удео од 11 одсто. Прошлу годину завршила је уз добит од 61 милион евра. Губитака који су обележили пословање у две претходне године више нема. Гледано само из тог угла, пожељна је за банке које планирају ширење на овом тржишту у краћем року.

О продаји и цени одлучиваће власници. Највећи је држава – 41,7 одсто, на другом месту је Европска банка за обнову и развој – 24,4 процента. Мањи акционари су фондови ИФЦ – 10,1 одсто, „Дег” – 4,6 и „Свед” – 2,3 процента. Остатак поседују мали акционари, тако да ће се они делом питати за  продају. Уколико би држава желела да откупи део који су уложили фондови, процене говоре да би је то коштало између 230 и 280 милиона евра.

Комерцијална банка је лане пословала уз добитак од 61 милион евра

Ко био се могао појавити као купац? Ове године је интересовање показала ОТП банка. Када су зимус званично преузели Војвођанску банку, први човек групе Шандор Чањи рекао је да желе да се шире на нашем тржишту, а и у целом региону. На питање о Комерцијалној банци је конкренто рекао да ће о евентуалној пријави на тендер одлучивати када он буде расписан.

Када је у питању цена, није лоше подсетити се да је за сто одсто власништва над Војвођанском банком, плус лизинг-компанију, ОТП платила Грцима, односно Националној банци Грчке, 125 милиона евра. Када је НБГ куповала Војвођанксу банку, платила је 385 милиона евра. Да ли су из ОТП-а спремни да за Комерцијалну дају исто или чак више, знаће се, како је Чањи рекао, када тендер буде расписан.


Нови газда ВТБ банке

Руски инвеститор и банкар Андреј Шљаховој преузео је ових дана ВТБ банку код нас. У саопштењу које је тим поводом објављено каже се да је то први корак ка српском тржишту. Он процењује да српско тржиште има значајан растући потенцијал и жели да се шири. Да ли то значи и да ће се јавити на тендер, тек ће се видети. Куповином Комерцијалне банке добио би добру покривеност тржишта пословним јединицама. ВТБ има експозитуре само у Новом Саду и Београду.


Могућност куповине банака у Србији најавила је и Ерсте банка. Они већи дуго желе већи удео на овом тржишту, а то се брже може постићи само куповином друге банке. Хоће ли то бити Комерцијална или нека друга, зависиће од цене, али и дела тржишта који банка има. Занимљиво је да је, када је Ерсте куповала Новосадску банку, ова имала истог директора као Комерцијална данас –познатог финансијског стручњака Владимира Медана. 

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести