Компанија Боинг дала отказ генералном директору

ЧИКАГО: Компанија Боинг је отпустила главног извршног директора Дениса Муленбурга, након годину дана интензивних анализа и проблема који су кренули након два фатална пада њихових авиона 737 МАX, јавља Ројтерс.
b
Фото: Youtube Printscreen

Један званичник Боинга рекао је да су чланови управе већали током викенда и да су у недељу донели одлуку да отпусте Муленбурга, додаје британска агенција.

Ришафл у руководству Боинга долази у време док се водећи светски произвођач авиона бори да добије дозволе регулатора за свој приземљени, најпродаванији млазњак и док покушава да поврати поверење путника и авио-превозника.

Председавајући Боинга Дејвид Калхун ће преузети дужност главног извршног директора и председника 13. јануара, саопштила је компанија, додајући да је промена руководства била потребна због враћања поверења у компанију.

Члан управе Лоренс Келнер преузеће одмах дужност неизвршног директора управног одбора, а главни финансијски директор Грег Смит ће током кратког прелазног периода (до 13. јануара) обављати функцију привременог извршног директора, саопштено је из Боинга.

Акције компаније су на ову вест скочиле за готово 4,0 процента на трговању.

Приземљење авиона 737 МАКС била је највећа криза током Муленбургове 34-годишње каријере у Боингу, где је започео радни стаж 1985. напредујући до челне позиције у компанији 2015. године.

Боинг је саопштио раније овог месеца да ће у јануару обуставити производњу овог авиона на извесно време.

Један виши извор из компаније назвао је формулацију у Боинговом саопштењу "бруталном“, док је други рекао да је одлука била неизбежна након растуће спирале притисака услед проблема који су се низали један за другим.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести