Коридор за бољу енергетску стабилност Србије и Црне Горе

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић и министар за капиталне инвестиције Црне Горе Младен Бојанић потписали су данас меморандум о разумевању између две земље у области енергетике и рударства, који ће омогућити изградњу високонапонске мреже на Трансбалканском коридору за пренос струје.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

"Нема стабилности, нарочито када говоримо о инфраструктури без стабилности електроенергетике. Без обзира колико ми били посебне државе, без нашег заједничког рада нема ни будућег привредног развоја једне и друге државе", изјавила је министарка Михајловић.

Она је прецизирала да да се разговарало о изградњи високонапонске мреже на Трансбалканском коридору ка Црној Гори.

"То је можда најзначајнији пројекат у Србији у области преносних система. Србија је већ почела изградњу тог кориодора и очекујемо да ћемо радити и онај део ка Црној Гори, али и ка граници са Босном и Херцеговином", изјавила је Михајловићева.

Додала је да је тема састанка била и нова хидроелектрана, односно како да се заједнички инвестира у тај пројекат.

Додала је да су два министарства формирала оперативне тимове који треба да су стално у контакту ради реализације послова.

Министар Бојанић је изразио задовољство што је прва званична посета у региону у коју је дошао од ступања на функцију управо посета Београду и додао да је црногорска страна спремна да настави вишедеценијску сарадњу.

"Спремни смо да продубимо економску сарадњу и крајњи циљ је да учинимо Црну Гору и Србију енергетски богатима, јер су само енергетски богате земље и економски богате. Спремни смо да вршимо притисак на чланове оперативних тимова да не останемо само на обећањима, и верујем да ћете врло брзо бити информисани о реализацији многих заједничких пројеката којих смо се данас дотакли", рекао је црногорски министар.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести