Кошарац: Споразум о интерконекцији са Србијим мора бити потписан, у противном...

ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа поручио је да ће, уколико Савет министара БиХ у четвртак не усвоји предлог за закључивање међународног споразума са Србијом о изградњи гасне источне интерконекције, уследити реципрочне мере и блокада пројеката у Федерацији БиХ.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

''Уколико до четвртка гасна источна интерконекција не буде уврштена на дневни ред Савета министара БиХ, мој став је да седница уопште не треба да буде одржана. Сматрам да не треба одлучивати о било којем питању док не отворимо простор за потписивање споразума који ће омогућити изградњу источне интерконекције'', поручио је Кошарац,  саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Уколико изостане давање сагласности на изградњу гасне источне интерконекције, као једног од стратешких пројеката у Републици Српској, Кошарац је упозорио да ће то негативно утицати на реализацију других пројеката у Федерацији БиХ.

Како је истакао, на блокаде из Федерације БиХ биће одговорено реципрочном мером.

''Конкретно, ако Савет министара БиХ у четвртак не уврсти и не усвоји тачку која се односи на изградњу источне интерконекције, као ресорни министар нећу дати сагласност на пројекте које је Федерација БиХ кандидовала за суфинансирање инвестиционих пројеката, као и пројеката техничке помоћи у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан'', навео је Кошарац.

Он је прецизирао да је реч о укупно девет пројеката за Федерацију БиХ, од чега је седам из области енергетике, а два су из области животне средине.  ''Ми нисмо за опструкцију и спречавање развоја Федерације БиХ, али нећемо дозволити да било ко блокира стратешке пројекте у Републици Српској.

Инсистирамо на фер и избалансираном приступу када је у питању реализација пројеката и тога морају бити свесни партнери из Федерације БиХ'', поручио је министар Кошарац.

Како је истакао, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је у сарадњи и пуној координацији са надлежним министарством из Републике Српске припремило нацрт предлога за закључивање међународног споразума са Србијом о изградњи гасне источне интерконекције.

''Урадили смо свој део посла, припремили потребну документацију и мишљења надлежних институција, те у складу са процедурама, још у прошлој години упутили нацрт предлога на усвајање Савету министара БиХ'', истакао је Кошарац.

Он је рекао да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ додатно слало мноштво ургенција како претходном, тако и актуелном сазиву Савета министара БиХ како би ова тачка била уврштена на дневни ред седнице.

''Изградња источне интерконекције је наш приоритет, јер се ради о пројекту који ће за резултат имати повећање безбедности снабдевања потрошача природним гасом и обезбедити дугорочну енергетску стабилност у Републици Српској. То је пројекат који ће допринети бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине. Потпуно је несхватљиво, нелогично и недопустиво да се било ко противи његовој реализацији'', закључио је Кошарац.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести