Кредитни рејтинг Србије остаје непромењен упркос корона вирусу

БЕОГРАД: Агенција Фич Рејтингс потврдила је кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+ са стабилним изгледом за даље побољшање, упркос кризи изазваној вирусом корона (КОВИД-19) која је погодила све светске економије, саопштило је Министарство финансија. 
1
Фото: Министарство финансија

Како је агенција оценила, добро избалансиран буџет за 2020. годину, фискална дисциплина Владе Републике Србије и висина депозита, пружају довољно фискалног простора за посткризно реаговање, наводи се у саопштењу. 

Агенција Фич посебно истиче да је раст инвестиционих улагања надмашио очекивања у четвртом кварталу 2019. године, као и да је тај тренд настављен и у 2020. години. 

Рејтинг Републике Србије је отпорнији на шок изазван корона вирусом захваљујући томе што је, како се наводи, утицај туризма на економију мали, повећаним девизним резервама, позитивним утицајима нижих цена енергије и умереном учешћу нерезидената у јавном дугу. 

Такође, добро је и то да је инфлација у фебруару остала ниска и стабилна на нивоу од 1,9 одсто, каже се у саопштењу и додаје да још један добар показатељ јесте раст девизних резерви Србије, које су за последњих годину дана повећане за више од две милијарде евра. 

Наиме, девизне резерве повећане су са 11,4 милијарди евра, колико су износиле у фебруару 2019. године, на 13,5 милијарди евра, колико су износиле на крају фебруара 2020. године. 

"Изузетно позитивно се оцењује значајан и константан пад учешћа дуга опште државе у бруто домаћем производу. Колико је то смањење значајно, Агенција поткрепљује и чињеницом да учешће дуга опште државе у БДП-у у последњих неколико година бележи пад за чак 18,3 одсто процентних поена - са 71,2 одсто на крају 2015. године на 52,9 процената на крају 2019 године", наводи се у самоштењу Министарства. 

У извештају се константује и да је значајан напредак постигнут у унапређењу пореске администрације и управљању јавним финансијама. 

Агенција позитивно оцењује, кажу надлежни, и јачање банкарског сектора.

Удео проблематичних кредита (НПЛ) смањен је на 4,1 одсто на крају децембра 2019. године, у односу на око 5,7 процената колико је износио на крају 2018. године. 

Према процени агеције Фич очекује се да ће раст БДП-а у 2021. години износити 5,8 одсто, што је за 2,2 процентна поена више од претходне прогнозе, а захваљујући очекиваном расту инвестиција, опоравку приватне потрошње, побољшању услова на тржишту рада и опораваку тражње, саопштило је ресорно министарство.

"Захваљујући мерама фискалне дисциплине Владе Републике Србије, као и мерама фискалне консолидације, агенција Фич оцењује да ће дефицит опште државе у 2021. години износити 0,3 одсто БДП-а", преноси Министарство финансија. 

Посебно се истиче и посвећеност Владе Србије очувању континуитета актуелне економске политике, као и успешно спровођење мера структурних реформи, што агенција наводи, кажу у министарству, као кључне факторе за повећање кредитног рејтинга у наредном периоду. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести