Кренуо гас из Мађарске, снадевање у Србији стабилизовано

НОВИ САД/БЕОГРАД: Додатне количине гаса, које је Србија интервентно набавила због квара на гасоводу у Бугарској, кренуле су из Мађарске у 14 сати и у потпуности је од 16 сати нормализовано снабдевање гасом у Србији, изјавио је за Танјуг генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

"У складу са раније најављеним, у 14 часова су потекле додатне количине гаса из правца Мађарске, то су те интервентне количине које смо обезбедили и од 16 часова се може сматрати да су сви параметри система на ономе што треба да буде и снабдевање гасом у Србији је у потпуности нормализовано", рекао је Бајатовић.

Казао је да ће свих пет милиона кубика гаса које је Србија инверветно увезла из Мађарске бити испоручено до шест сати сутра ујутро.

Такође, Бајатовић је рекао да још нема поузданих информација када ће квар на гасоводу у Бугарској бити отклоњен.

"Није ни до 16 сати није био проблем ни са домаћинствима, нити са привредом. Ми смо само замолили највеће потрошаче да у једном моменту, јер би настала велика разлика у параметрима, ако је могуће да сведу свој рад на технолошки минимум. Да би нам омогућили да сачувамо систем у што бољем стању, јер смо тако били у стању да врло брзо опоравимо параметре система, што се сада и показало", рекао је Бајатовић.

Захвалио је свима који су помогли Србијагасу у овој ситуацији, како је рекао, у складу са законом прописаним нормама.

"Ми смо обезбедили одговарајуће количине и за сутра уколико то буде требало, ако квар у Бугарској не буде поправљен", нагласио је Бајатовић.

У Бугарској је рано јутрос, нешто после три сата, дошло до пуцања цеви у рејону компресорске станице Провадија у Бугараској, због чега је прекинута испорука гаса ка Румунији и ка Србији.

"У међувремену је правац према Румунији највећим делом оспособљен, а што се тиче правца према Србији, ради се на санирању пукотине на цеви. То је изазвало поремећај у српском систему због недостатка гаса", рекао је јутрос Бајатовић у изјави за Танјуг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести