Кристин Лагард: Инфлација у еврозони и даље је превисока

БРИСЕЛ: Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард, истакла је на данашњем заседању европског парламента да је инфлација у еврозони и даље превисока.
1
Фото: Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Лагард је, на комитету Европског парламента за економска и монетарна питања, казала да је годишња инфлација у еврозони у фебруару пала на 8,5 одсто, захваљујући оштром паду цена енергената.

Она је упозорила да се ЕЦБ суочава са „повишеним нивоом неизвесности“, па ће заузети „приступ зависан од података“ при одређивању каматних стопа, пренео је британски Гардијан.

ЕЦБ подигла је референтну каматне стопе за пола процентног поена на заседању прошлог четвртка.

Лагардова се дотакла и случаја банке Креди Свис, рекавши посланицима да поздравља брзу акцију и одлуку коју су донеле швајцарске власти.

Како сматра, акција швајцарске централне банке била је иструмент за успостављање нормализације тржишних услова и обезбеђивању финансијске стабилности.

Лагардова је додала да ЕЦБ пажљиво прати развој тржишта и да је „спремна да одговори по потреби“, како би заштитила стабилност цена и финансијску стабилност у еврозони.

Банкарски сектор еврозоне је отпоран, са јаким позицијама капитала и ликвидности.

Иструменти монетарне политике ЕЦБ-а су у потпуности опремљени за пружање подршке ликвидности финансијском систему еврозоне ако је потребно и за очување стабилности.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести