Кршење приватности кошта Фејсбук рекордних пет милијарди долара

ВАШИНГТОН: Фејсбук је пристао да плати рекордну казну у износу од пет милијарди долара, у оквиру нагодбе са америчком Федералном трговинском комисијом (ФТЦ), а због кршења права на приватност својих корисника, јавља агенција АП.
fejsbuk
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Савезни регулатор је такође саопштио да ће у компанији бити формирано ново тело за надзор над приватношћу корисника мреже, као и да ће биит уведена нека ограничења у њеном пословању. 

Ово је највећа новчана казна коју је ФТЦ разрезала једној технолошкој компанији, мада она неће много погодити Фејсбук који је прошле године имао приход од скоро 56 милијарди долара, наводи АП.

ФТЦ је саопштио да ће Фејбук креирати независни одбор који ће се бавити питањима приватности и да ће боље контролисати своје дивелопере апликација.

Нагодбом између ФТЦ-а и Фејсбука, утрђено је да ће генерални директор компаније Марк Закерберг морати лично да потписује кварталне извештаје у којима потврђује да се прописи о приватности спроводе у пракси.

Фалсификовани извештаји могли да изложе Закерберга грађанском или кривичном гоњењу и кажњавању, додаје ФТЦ.

Ова нагодба представља кулминацију истраге везане за улогу Фејсбука у скандалу агенције "Кембриџ Аналитика", у којем су лични подаци десетина милиона корисника те друштвене мреже злоупотребљени у политичке сврхе, односно за потребе предизборне кампање за председника САД 2016. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести