Љајић: Верујемо да ће Приштина повући царине

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић уверен је да ће царине које је Приштина увела на увоз одређених производа из земаља чланица ЦЕФТА бити комплетно повучене. 
rasim ljajic RHA
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

"Ми верујемо да ће одлука о царинама у потпуности бити повучена, јер је за 14 производа та одлука већ ревидирана, односно не важи. Надамо се да ће за преосталих седам производа врло брзо такође бити донета слична одлука", рекао је Љајић за Први програм Радио Београда
и додао да ће у противном све земље чланице ЦЕФТА предузимати мере које сматрају адекватним.

Љајић сматра да Европска унија и све чланице ЦЕФТА морају о овоме отворено да разговарају.

"Или ћемо ићи у даљи процес економске интеграције, што верујем да је интерес свих земаља чланица ЦЕФТА, или ћемо ићи у стагнацију овог процеса, јер како другачије назвати стално увођење ванцаринских баријера према партнерима, а у томе свакако предњачи Косово које је мање- више према свим земљама у одређеним временским периодима уводило ванцаринске и царинске баријере", рекао је Љајић.

У августу нови Закон о туризму

Љајић је изјавио је данас да се нада да ће нови Закон о туризму Влада усвојити током августа.
Говорећи о новинама тог закона, он је за Први програм Радио Београда рекао да ће бити пооштрени услови за регистрацију и рад туристичких агенција, те да ће бити повећан износ полисе осигурања.

"Делимо агенције на три групе. За оне највеће полиса ће бити 500.000 евра,  за оне мање 400.000, а за најмање 300.000", навео је Љајић.
Он је, између осталог, најавио да се новим Законом о туризму уводе и такозване "црне" и "беле" листе туристичких агенција како би путници, када уплаћују аранжмане, знали са ким имају посла, са каквим агенцијама.

"Део одговорности морају преузети и сами путници, јер смо имали читав низ ситуација да буквално физичка лица, посебно у школама, организују путовања за ученике и екскурзије током лета", додао је Љајић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести