Ле Мер: Француски БДП ће пасти за 11 посто ове године

ПАРИЗ: Француска економија ће ове године забележити пад од 11 посто због корона кризе, и предстоје нам још тежи дани док се ствари не врате у нормалу идуће године, изјавио је данас француски министар финансија Бруно Ле Мер.

"Вирус нам је задао тежак ударац, предузели смо ефикасне мере да заштитимо здравље Француза, али је економија практично стала на три месеца", рекао је Ле Мер за радио РТЛ, преноси Ројтерс.

"То ће нас коштати раста”, навео је, додавши да се у припремљеном предлогу ребаланса буџета прогнозира привредни пад од 11 процената у односу на раније предвиђених 8,0 посто.

Француска је средином марта увела једну од најстрожих блокада у Европи, а мере ограничења је почела да ублажава 11. маја. Од данас је дозвољено поновно отварање око 300.000 кафића, барова и ресторана у земљи и њихово уобичајено пословање.

Ле Мер је рекао да ће они и даље добијати помоћ из државног фонда солидарности до краја године како би им се помогло у покривању фиксних трошкова.

"Чак и ако је тешко чути у оваквом дану, када сија сунце и кафићи поново почињу да раде, најтежи део пута нам тек предстоји у социјалном и економском погледу", навео је он.

Влада настоји да спречи серију банкротстава у малопродаји, тражећи купце за велике ланце одеће као што су Камеу или Конфорама, који запошљавају хиљаде људи, истакао је француски министар.

Ле Мер је већ раније најавио посебне планове подршке за туристичку и аутомобилску индустрију, а поручио је и да се припремају мере за ваздухопловни сектор за следећу недељу, након чега ће уследити пакет за стартапове и грађевинарство.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести