Лучић: Телеком ће бити главни мотор развоја српске привреде

БЕОГРАД: Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић каже да ће та компанија бити један од главних мотора развоја српске привреде јер ће, како наводи, постати предводник у развоју дигиталних сервиса и софтверских решења која ће бити једна од главних извозних грана наше земље.
lucic
Фото: Youtube Printscreen

Он је у интервјуу за "Политику" рекао да је уверен да ће се у следеће четири године од "Телекома Србија" направити телекомуникациони привредни гигант.

"Позиционираћемо Телеком као српски бренд у дигиталним сервисима и садржајима на светском тржишту. Даљим развојем Телекома Србија у региону и дијаспори створиће се компанија која ће својим приходом и профитабилношћу бити способна за даље ширење у региону и ван њега", каже Лучић, који је половином децембра прошле године дошао на чело Телекома Србија.

Лучић, који је претходно био главни координатора Телекома за интернет и мултимедију, наводи да део менаџмента последње две године ради на томе да врати Телеком на позицију највеће националне телекомуникационе компаније.

Навео је да је то што је Телеком почео да купује мање операторе изазвало огромну нервозу код дела конкуренције која се, каже, није либила да у нападима на Телеком злоупотреби медије у споственом власништву за креирање негативне кампање против Телекома.

"Зато смо били принуђени да поднесемо тужбу против Јунајтед групе о чему ће одлучивати судови у Београду, Цириху и Луксембургу", рекао је Лучић.

Каже да је најтежи ударац конкурентима била куповина кабловских оператора Коперникуса и Радијус вектора, а да су злонамерни такав потез почели да проглашавају катастрофалним трошњем народних пара.

Свима је, наводи, јасно да је Телеком куповао кабловске операторе како би растао и тако спречио да СББ постане апослутни монополиста у дистибуцији телевизијских канала што им је, каже, био стратешки циљ.

"То је изазвало шок и бес код СББ-а. Тада креће немилосрдна кампања против Телекома Србија, која траје до дана данашњег", рекао је Лучић.

Одбацио је наводе о презадужености Телекома и лошем пословању те компаније.

Нагласио је да је у последње две године Телеком направио изузетан раст корисника у интернету и мултимедијима и раст прихода у овом сегменту за које каже да су рекордни.

Навео је да је позиција Телекома у Србији, БиХ и Црној гори доминантна, тако да је, каже, раст прихода загарантован и са врло малим ризиком да конкуренција може озбиљније да угрози његову корисничку базу.

Телекому, напомиње, предстоји реорганизација пословања, оптимизација трошкова, јаснији фокус на потребе свих корисника и даљи развој дигиталних сервиса и садржаја.

"Данас су најуспешније и највредније фирме ''Амазон'', ''Фејсбук'' и ''Гугл'' и то пре свега због огромне корисничке базе и садржаја које нуде корисницима, а то је и наша развојна стратегија", закључује Лучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести