Луфтханза спасена, Немачка нови акционар

БЕРЛИН: Акционари Луфтханзе одобрили су на ванредној генералној скупштини у четвртак пакет државне помоћи вредан 9,0 милијарди евра, након што је у Европска комисија одобрила план за спасавање немачке авио-компаније којој је због корона кризе претио стечај.
lufthanza  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Према условима из пакета помоћи, Савезна Република Немачка постала је нови акционар Луфтханзе са уделом од 20 посто, преноси портал Берлин спектатор.

Немачки вицеканцелар и министар финансија Олаф Шолц рекао је да је одобрење добра вест за авио-компанију, њене запослене и за Немачку као пословну дестинацију.

"Савезна влада ће са овом финансијском помоћи стабилизовати велику немачку компанију која је била доброг здравља и која је због утицаја корона пандемије ушла у озбиљне проблеме", рекао је Шолц.

Идеја државе, како наводи портал, није да скупи и стави на сто сав тај новац који би касније постепено отписивала, већ да заради пуно пара када Луфтханза поново почне да се бави оним што најбоље ради: летењем.

Министар економије Петер Алтмаиер је такође реаговао на вест оценивши да Луфтханза сада имала перспективу и "шансу да се ухвати у коштац са највећим изазовом у својој историји".

Додао је да удео Немачке у Луфтханзи неће трајати ни дан дуже него што је потребно, и да се влада неће мешати у оперативне послове компаније.

Пакет помоћи од девет милијарди евра укључује огроман зајам државне KFW банке и улазак Немачке у власништво компаније са уделом од 20 одсто, чиме ће постати њен највећи акционар.

До сада, највећи акционар је био немачки милијардер Хајнц Херман Тиле, Стаховало се да ће он покренути побуну проти уласка државе у Луфтханзу, која би онемогућила спас компаније. Али није. Као и вецћина других, и он је одобрио спасилачки пакет. Деветдесет и осам процената свих акционара гласало је за.

Комисија за тржишну конкуренцију је у четвртак раније дала свој благослов пакету помоћи под условом да Луфтханза уступи конкуренцији слотове у својим главним ваздухопловним базама, у Франфурту и Минхену.

Овај споразум ће спасити пуно радних места. Луфтханза тренутно има 138.000 запослених.

Ирска нискотарифна авио-компанија Рајанер најавила је да ће поднети тужбу против споразума о спасавању Луфтханзе.

Портпарол Рајанера је рекао да корона не може бити изговор за игнорисање закона о конкуренцији.

Ирски авио-превозник се осећа дискриминисаним јер мора сам да се носи са кризом док ће се ривалска Луфтханза избавити из проблема уз помоћ државе.

Генерални директор Луфтханзе,Карстен Шпор изјавио је тих девет милијарди евра намеће велику одговорност и да би средства требало што пре да буду враћена пореским обвезницима.

У власништву Луфтханза група је истоимена авио-компаније, али и Остријан Ерлајнс, Свис Интернешенал Ер Лајнс, Браселс Ерлајнс и Јуровингс.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести