Махинације пореских обвезника коштају Русију 756 милиона долара

МОСКВА: Годишња штета од пореских малверзација у Русији износила је просечно 58 милијарди рубаља (756 милиона долара) у периоду од 2014. до 2020. године, изјавила је заменица шефа Истражног комитета Руске Федерације Елена Леоненко у интервјуу за Тас с.
petrograd rusija pixabay
Фото: pixabay.com

Леоненко истиче да када истражитељи отворе кривични поступак или спроведу процедуралне провере, то наведе неке несавесне пореске обвезнике да надокнаде штету државном буџету.

„Као резултат мера које предузима Истражни комитет заједно са оперативним јединицама руског МУП-а и пореским органима, расте удео пореских обвезника који добровољно надокнаде штету насталу извршењем тих кривичних дела. На пример, 2014. године је надокнађено само 26 посто штете, а у последњих пет година надокнадили су половину свих штета“, додала је она.

Леоненко је навела да је за девет месеци 2021. године утврђена штета од пореских кривичних дела износила око 60 милијарди рубаља (781 милион долара), од чега је добровољно надокнађено 39,7 милијарди рубаља (517 милиона долара), што је 66 одсто. Према њеним речима, од укупних кривичних случајева које истражује Комитет у просеку само 17 посто неплатиша изрази жељу да надокнади штету у замену за ослобађање од кривичне одговорности.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести