Мајкрософт претекао Епл, постао највреднија светска компанија

ЊУЈОРК: Мајкрософт је данас претекао Епл по тржишној капитализацији и постао највреднија светска компанија чијим се акцијама тргује на берзи, пошто је извештај о пословају америчког произвођача ајфона изневерио очекивања.
majkrosoft
Фото: Tanjug (AP Photo/Michel Euler, File)

На трговању на Вол Стриту до 10:30 часова по источноамеричком времену, Мајкрософт је имао тржишну капитализацију у износу од 2,45 билиона долара, док је Еплова износила око 2,41 билиона долара, јавља Си-Ен-Би-Си.

Епл је известио у четвртак увече да је периоду јул-септембар, што је четврти квартал у компанијској фискалној години, остварио приходе у износу од 83,4 милијарде долара због проблема у ланцу снабдевања. На Вол Стриту се предвиђало да ће износити 84,3 милијарде.

Главни извршни директор Епла Тим Кук је рекао да је мањак прихода процењен на шест милијарди долара, и да очекује да ће се проблеми у ланцу снабдевања погоршати у тромесечју октобар-децембар.

Мада је Еплова продаја ајфона порасла за 47 посто у односу на претходну годину, и она је подбацила у односу на очекивања аналитичара.

С друге стране, Мајкрософт је ових дана објавио да је остварио за 22 посто веће приходе током свог првог фискалног квартала у односу на исти период прошле године, што је био најбржи раст од 2018. године.

Мајкрософтове акције су на данашњем преподневном трговању скочиле за скоро 47 посто, док су Еплове порасле за око 11 процената.

Епл је прва компанија на свету која је достигла тржишну капитализацију од 1,0 билион долара 2018. године, и прва која је пробила ниво од 2,0 билиона долара лани..

Мајкрософт је прошле године успео на кратко да надмаши Епл по тржишној капитализацији, пошто је пандемија изазвала хаос у ланцима снабдевања, а у јуну ове године је достигао тржишну вредност од 2.000 милијарди долара након што је први пут у пет година објавио прво велико ажурирање свог Виндоуз програма, наводи Си-Ен-Би-Си.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести