Мале фирме све више раде уз лизинг

НОВИ САД: Вредност новозакључених уговора финансијског лизинга у другом кварталу 2018. године порасла је 11,3 одсто у односу на исти период претходне године, по извештају Асоцијације лизинг-компанија Србије (АЛЦС).
radnik, pixabay
Фото: Pixabay

У првих шест месеци ове године вредност новозакључених уговора достигла је 197 милиона евра, што је 20 милиона евра више у односу на исти период 2017, саопштено је из АЛЦС-а.

Генерална секретарка Асоцијације Теодора Миленковић објашњава да раст броја лизинг-уговора указује на потребу малих и средњих предузећа (МСП), као најчешћих корисника лизинга, да инвестирају у пословање.

Пораст вредности новозакључених лизинг-уговора указује на појачану привредну активност у држави, која се одражава на потребу привредника да унапређују своје производе и услуге да би пратили захтеве тржишта, каже Теодора Миленковић.

По њеним речима, имајући у виду да, по подацима Министарства финансија, микро, мала и средња предузећа учествују с 56 процената у бруто друштвеном производу Србије, јасно је колико је њихов развој важан за даљи економски напредак државе.

Сегмент микро, малих и средњих предузећа чини 99 процената по броју компанија у Републици Србији. Због тога Теодора Миленковић напомиње да је важно подржавати развој тих компанија, што је предвиђено и Стратегијом за подршку развоју малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности за период од 2015. до 2020. године.

Власници малих и средњих предузећа запошљавају две трећине радника у Србији и у циљу њиховог даљег развоја, важно је обезбедити им атрактивне начине финансирања инвестиција. Таква предузећа се често ослањају на интерне изворе капитала, као што су резерве настале из претходних година пословања, примећује Теодора Миленковић, и додаје да лизинг-компаније подржавају управо инвестиције за даље проширење производње.

У другом кварталу 2018. године, финансијски лизинг је финансирао путничка возила с 82 милиона евра, комерцијална и теретна возила с 69 милиона, док је у сегменту машина и опреме вредност новозакључених уговора била 44 милиона евра.

Као највећи корисници лизинга издвојиле су се компаније које се баве саобраћајем и информисањем, с финансирањем од 42 милиона евра.

Ради даљег развоја и пружања шире палете услуга, очекујемо и усвајање измена и допуна Закона о финансијском лизингу, који би такође боље уредио и правна и процедурална питања, поручио је председник Асоцијације лизинг-компанија Србије Борис Стевић.

Д. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести