Мали: Циљ сваке мере заштита грађана, нема подизања ПДВ

БЕОГРАД: Србија има пуне рафове, пуне робне резерве, контролисане цене животних намирница, субвенције за пољопривредне произвођаче у доба највеће кризе и притом је задржала економску стабилност, а подизање ПДВ-а не би била добра мера, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је током расправе о ребалансу буџет за 2022. годину позвао народне посланике на одговорније расправе у парламенту које би обухватиле све сегменте, уместо једностраног критиковања.

Мали је појаснио да не мисли да је повећање ПДВ-а, а смањење акциза добра мера будући да би, како је оценио, такав потез погурао инфлацију.

„Не желимо то да радимо, желимо да кроз непромењењу стопу ПДВ-а сачувамо стандард грађана Србије“, рекао је Мали и истакао да не постоји начин да се овај порез подигне без истовременог повећања инфлаторних очекивања.

Он је истакао да је основни циљ сваке мере заштита грађана.

„Пуне су нам продавнице, нема несташица намирница, ограничили смо цену основних животних намирница да бисмо заштитили грађане а уз све то смо помогли и привреди и младима и социјално угроженим категоријама. Тако поступа неко ко води одговорну економску политику“, рекао је Мали.

Он је позвао народне посланике да прецизирају коју од ових помоћи државе би укинули како би преусмерили новац на неку другу страну.

Мали је подсетио да је буџет за пољопривреду пре десет година износио 25 милијарди динара док је данас за овај сектор намењено 78,1 милијарда динара.

Он је истакао и да је држава повећала субвенције пољипривредним произвођачима, да је обезбедила јефтиније гориво за пољопривреднике, да се одрекла прихода како би пољопривредни произвођачи имали нижу цену ђубрива, те навео пример произвођача шећерне репе које се субвенционишу са 35.000 динара по хектару, да је издвојено 5 милијарди динара за субвенције произвођачима сунцокрета, 1,7 милијарди за субвенционисану цену горива.

„Уз све то смо помогли привреду, најстарије, младе, нисмо изоставили ниједан пројекат, нисмо дозволили утицај на квалитет живота грађана Србије, нисмо угрозили економску сигурност и први пут ће бруто домаћи производ Србијепремашити 60 милијарди евра“, рекао је Мали.

Он је додао и да је цена хлеба „Сава“ најповољнија у Европи, да је органчена цена меса, брашна, уља те да је држава уложила, како је рекао, огроман новац у робне резерве куповином соли, пиринча, пасуља и других неопходних намирница.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести