Мали: Данас исплата помоћи за градске хотеле

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да почиње исплата планираних субвенција градским хотелима у укупном износу од око 10,3 милиона евра, односно 1,22 милијарде динара.
hotel, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Планирана је исплата 350 евра по лежају и 150 евра по соби за укупно 294 градска хотела, односно 13.573 смештајних јединица и 23.811 лежаја, рекла је Мали.

Новац ће, у динарској противредности, бити уплаћен на посебне рачуне који су отворени при Управи за трезор Министарства финансија.

Као што видите, у дан и у динар испуњавамо своје обавезе што довољно говори и о стабилности буџета и о озбиљности економске политике коју водимо, рекао је министар финансија Синиша Мали и истакао да је помоћ за градске хотеле још једно обећање које Влада Србије испуњава.

Он је подсетио да су градски хотели, заједно са претходном помоћи која је исплаћена средином октобра 2020. године у износу од 1,24 милијарде динара, добили укупно 2,46 миијарди динара.

Као што знате, претходна година је била веома тешка за туристички и угоститељски сектор. Овом помоћи покушавамо да очувамо тај сектор и десетак хиљада радних места у тим хотелима. Ми смо уверени да долазе бољи дани и да већ од лета, ако наставимо са успехом у вакцинацији, можемо да очекујемо повољну и нормалну туристичку сезону и долазак туриста у Београд, али и остале градове у Србији, рекао је Мали.

Он је навео да је ако се погледају резултати вакцинације, Београд на одличном путу, што олакшава долазак људи са стране, саопштило је Министарство финансија.

Већ је вакцинисано, бар једном дозом вакцине, више од 40 одсто пунолетних грађана Београда, а до почетка јуна тај проценат ће бити још већи. Прошле седмице организована је вакцинација за хотелске раднике и угоститеље, подсетио је Мали.

Он је рекао да нису добродошли само странци, већ и домаћи туристи, истакавши да је ребалансом буџета опредељено додатних сто милиона динара за 20.000 ваучера у вредности од по 5.000 динара.

Навео је и да се ти ваучери могу искористити за боравак у градским хотелима, ако су хотели пријављени за коришћење ваучера и налазе се на листи угоститеља Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Мали је подсетио да је од почетка године па до краја фебруара већ подељено 100.000 ваучера за шта је издвојено 500 милиона динара, што значи да укупна сума опредељена за овогодишње туристичке ваучере износи 600 милиона динара.

Министар је навео и да се држава труди да помогне свима и да очекује да се градски туризам врати на ниво на којем је био пре короне.

Градски туризам је имао огроман удео у нашим приходима од туризма који су 2019. године премашили 1,4 милијарде евра. Са организованим турама доласка туриста, али и конгресним туризмом, ми очекујемо да се тај сектор веома брзо опорави, навео је Мали.

Министар је подсетио и да је држава прошле године изашла са два пакета помоћи вредна 704 милијарде динара, односно око шест милијарди евра. Овогодишњи трећи пакет је вредан 257 милијарди динара, односно око две милијарде евра, што са претходна два пакета подршке, чини укупно осам милијарди евра, што је 17,2 одсто нашег БДП-а.

То је огромна помоћ усмерена и ка привреди и грађанима, а с циљем да се ублаже негативне последице изазване пандемијом корона вируса, закључио је министар Мали.

Најавио је да ће до краја априла бити уплаћена секторска подршка за аутопревознике који добијају 600 евра по аутобусу, у периоду од шест месеци.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести