Мали: ИКЕА вратила 15 милиона динара државне помоћи

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали одржао је данас видео састанак са регионалном директорком компаније ИКЕА за Југоисточну Европу Саром Дел Фабро и директором робне куће ИКЕА Страхињом Урошевићем поводом одлуке ИКЕА да врати 14,89 милиона динара државне подршке за исплату минималне зараде.
ikea pixabay
Фото: pixabay.com

Мали је истакао да је ИКЕА постигла добре резултате и у време кризе, као и да је реч о ретком, али друштвено одговорном потезу, саопштило је Министарство финансија.

"Представници компаније ИКЕА су истакли да су им резултати много бољи него што су очекивали и вратили добијени новац у буџет државе. То управо показује да су економске мере државе биле добре. Сачувана су радна места, сачувана је тражња, потрошња расте. Управо због тога им овај новац није потребан, те су показали велику одговорност према држави и вратили уплаћену суму од 14,89 милиона динара", казао је Мали.

Према његовим речима, компаније као што је ИКЕА, људе и њихове потребе ставља у средиште пажње, те није нимало чудно то што, управо, због таквог модела пословања, стиче поверење купаца широм света.

"Управо због тога ова компанија и сада у условима кризе, зна да нађе пут до тржишта и својих потрошача. Цела светска трговина, па тако и велики трговински ланци су свакако пред новим изазовима".

Онлајн куповина и бесконтактна продаја су један од начина да се премости јаз доласка до купаца, каже Мали и додаје да је сигуран да ће бити и других иновативнијих решења, јер је способност привреде да се брзо прилагоди новим околностима већ историјски потврђена чињеница.

Компанија ИКЕА у писму упућеном министру Малом, у свом образложењу, наводи да су донели одлуку да врате подршку коју им је Влада Србије великодушно пружила како би допринела очувању плата запослених.

"Премда се и даље сусрећемо с бројним изазовима, сада и убудуће, у овом тренутку свесни смо да постоје други делови друштва којима је оваква врста помоћи преча. Желимо да се ова средства искористе с најбољим интересом наше земље на уму, током наредних месеци када ће нашој привреди то бити најпотребније. Ово је одлука коју смо донели у свакој земљи где је слична подршка примљена у протеклих неколико недеља, те желимо да останемо верни нашој визији о стварању боље свакодневице за многе људе", наводи се у писму.

Министар је захвалио преставницима фирме ИКЕА и на размени мишљења о томе како на најбољи начин подржати даљу стабилизацију привреде и обезбедити могућност већег запошљавања у Србији.

Најпознатији шведски произвођач намештаја ИКЕА отворио је у августу 2017. године прву робну кућу у Србији и јубиларни 400. продајни објекат те компаније у свету, а Синиша Мали, који је тада обављао функцију градоначелника Београда, активно је учествовао у довођењу ове компаније у Београд.

Поред компаније ИКЕА, постоји још неколико фирми које су вратили помоћ државе на основу Уредбе о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести КОВИД-19, у укупном износу од 145 милиона динара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести