Мали: Избегли смо најцрњи сценарио, буџет стабилан

БЕОГРАД: Изборили смо се са најтежим последицама ковида 19 и избегли најцрњи сценарио, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали и поручио да је буџет стабилан, као и маркоекономска ситуација.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Чекамо крај године и сигуран сам да ћемо и даље имати бројеве који се односе на још мању незапосленост и сигурно и на стопу раста БДП која ће бити међу три прве у Европи", рекао је Мали новинарима након обиласка фирме Висарис која се укључила у програм "Моја прва плата" намењем младима са завршеном средњом школом и факултетом.

Подсетио је да је уложено 5,8 милијарди евра како бисмо се изборили и умањили негативне последице ковида 19.

"Подсетићу вас, и пет минималних зарада и одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде и Фонд за развој и гарантна шема и 100 евра које смо исплатили сваком пунолетном грађанину у Србији", рекао је Мали.

Нагласио је да је све то омогућило да Србија избегне тај најцрњи сценарио који се може видети у великом броју других земаља, где су милиони људи остали без посла, а фабрике затворене.

"Тога у Србији нема. У овом тренутку у другом кварталу имали смо рекордну ниску стопу незапослености 7,3 одсто, али ни са тим нисмо задовољни", рекао је Мали.

Навео је да је управо због тога програм Моја прва плата усмерен ка томе да они који до сада нису имали никакво радно искуство то прво искуство и стекну.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести