Мали: Наредних недеља одлука о правцу развоја енергетике

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је да је завршена студија о даљем развоју енергетског сектора у Србији која је рађена с једном норвешком компанијом и да ће наредних недеља бити донета одлука о правцу у ком ће енергетски сектор бити развијан.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Наредних пар недеља ћемо да одлучујемо о томе који ћемо сценарио да усвојимо. Потребно је да се милијарде уложе у енергетику, али је ова криза показала да, осим здравства и производње хране, трећи најважнији стуб суверенитета и развоја земље у будућности је енергетика, тако да ћемо се веома озбиљно посветити томе, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Додао је да је свака диверзификација извора снабдевања енергентима попут гасне интерконекције са Бугарском, сарадња са Азербејџаном, као и сарадња са земљама кроз Отворени Балкан, неопходна како бисмо ублажили последице енергетске кризе и генерацијама које долазе оставили апслоутно стабилно снабдевање енергентима.

Пријављивање за 5.000 динара помоћи од 1. децембра

Министар финасија изјавио је да ће пријављивање за нову једнократну помоћ државе од 5.000 динара намењене младима почети 1. децембра и трајаће до 15 децембра.

Сви млади од 16 до 29 година могу да се пријаве како је предсеник обећао. Пријављивање је једноствано, као и раније, број личне катре и матични број, изаберете банку у коју ћемо да упталимо новац и ми ћемо већ од 16. до 20. децембра свима исплатити, објаснио је Мали на ТВ Пинк.

Навео је да је прве две помоћи од по 100 евра примило 1.060.000 младих у Србији и да зато очекује да ће и овог пута интересовање бити велико.

Он је подсетио да ће од 1. јануара пензионери имати још 12,9 процената увећења пензија, што је са претходним увехцањем од девет процената са почетка новембра, кумулативно повећање од 20,1 одсто за 2023. годину.

Мали је додао да ће од почетка нередне године бити увећане плате у јавном сектору за 12,5 одсто, као и минимална зарада за 14,3 процента, што значи да ће минималац бити изнад 40.000 динара и да ће "погурати" плате навише.

Ми ћемо у децембру ове године имати просечну плату од 720 евра, а у децембру наредне године са овим повећањима биће 820 евра. Просечна пнезија у Србији ће у децембру бити око 280 евра, а у децембру наредне године ће бити 320 евра са повећањима, рекао је Мали.

Истакао је да је Србија без обзира на кризу и све издатке ликвидна и да јутрос у буџету има 303 милијарде динара.

Упркос инфлацији и кризи нисмо зауставили ни једну инвестицију, а с друге стране улажемо и побољшавамно животни стандард грађана. Имаћемо 3,9 милијарди евра директних страних инвестиција и зато је важно да не станемо са изградњом аутопутева и брзих пруга, јер то привлачи инвеститоре, рекао је Мали.

Напоменуо је да је у овој кризи најважније да се изборимо за то да нема отпуштања, да људи задрже радна места, да се задржи стабилност економије, како бисмо након заврштека конфликта у Украјини и изалска из кризе наставили са високим стопама раста које смо имали пре кризе.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести