Мали: Ове године имаћемо привредни раст 6,5 одсто

БЕОГРАД: Србија је за првих шест месеци ове године имала стопу привредног раста од 7,6 одсто и очекујемо да ћемо бити међу прве три земље у Европи по брзини раста и динамици опоравка, навео је министар финансија Синиша Мали.
mali
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Он је у тексту писаном за јубиларни број "Блица" истакао да се очекује да ће привредни раст за целу годину износити најмање 6,5 одсто.

Важан је и податак да је наш кумулативни раст од 2017. године, када је завршена фискална консолидација, до ове године износио 17,2 одсто. У истом периоду Хрватска је имала кумулативни раст од 5,4 одсто, Северна Македонија 6,4 одсто, Црна Гора 8,4 одсто, Босна и Херцеговина девет процената и Албанија 11,4 одсто, навео је Мали.

Истакао је и да се у 2022. години очекује ново повећање пензија, плата као и минималне зараде.

Када је реч о директним страним инвестицијама оне су у првих седам месеци ове године износиле две милијарде и 72 милиона динара, што је за око 30 одсто више у односу на исти период прошле године.

Министар је навео и да је буџетом за ову годину за капиталне инвестиције опредељено око 430 милијарди динара, односно 7,2 одсто бруто домаћег производа.

Оценио је да је садашња власт од државе којој је претио економски суноврат, Србију уздигла до јаке, стабилне економије, регионалног лидера који остварује импресивне економске резултате.

У том смислу је навео да је Србија 2012. године имала пад привреде од минус 0,7 одсто, БДП је у апсолутном износу био 33 милијарде евра а данас је 51,3 милијарде, стране директне инвестиције су 2012. чиниле 2,2 одсто БДП и то нето, док су на пример у 2019. имале учешхе од 7,7 одсто у БДП-у.

Мали је посебно указао на велику помоћ привреди и грађанима за превладавање последица епидемије корона вируса за шта је, кроз три пакета, издвојено око осам милијарди евра, односно 17,4 одсто БДП-а.

Други циклус "Моја прва плата" за још 10.000 младих

Министар финансија посетио је данас компанију "Есенса" која учествује у програму Владе Србије "Моја прва плата" и најавио да се због успешности тог програма држава одлучила на други циклус у којем ће шансу за прво радно искуство добити још 10.000 младих.

Мали је истакао да је позив за пријаву послодаваца отворен до 20. септембра, док ће млади који испуњавају услове по конкурсу програма "Моја прва плата" моћи да се пријаве од 1. до 31. октобра.

Навео је да ће у другом циклусу овог програма 10.000 људи млађих од 30 година добити прилику да у току девет месеци стекну своја прва практична искуства у струци.

Подсетио је да је програм усмерен ка томе да млади када заврше средњу школу или факултет добију могућност да стекну прво радно искуство.

Министар је захвалио руководству компаније "Есенса" на учешћу у програму и на томе што су младима дали шансу, а троје запослили за стално.

Наћи посао после завршене школе је обично најтежи корак и драго ми је што сте у ово троје младих пронашли кадрове за даљи посао и успех фирме, рекао је Мали.

Истакао је да је то разлог наставка тог програма и позвао компаније да се до 20. септембра пријаве за учешће.

Након тога отварамо и конкурс за младе. Прошле године 8.224 младих је узело учешће и пронашло свој први посао у оквиру програма, 90 одсто је рекло да ће овај програм да препоручи својим пријатељима, а 80 одсто је било задовољно послодавцем и излазило жељу да ради код њега, рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести