Мали: Пензионерима 5.000 динара 17. или 18. децембра

БЕОГРАД: Једнократна помоћ у висини од 5.000 динара биће исплаћена свим пензионерима 17. или 18. децембра, а у готово истом периоду помоћ од државе може да очекује и угоститељски сектор у висини једне минималне зараде, изјавио је данас за Танјуг министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Министар је истакао да је држава за 1,7 милиона пензионера издвојила 8,9 милијарди динара за ту врсту помоћи.

"Није мала сума новца, али смо сачекали резултате прихода за новембар и у новембру смо имали мало веће приливе него што смо планирали, зато смо одлучили да тим вишком помогнемо онима којима је наша помоћ најпотребнија", рекао је Мали.

Истиче, да ће у наредних 10 до 15 дана држава исплатити и једну минималну зараду за све оне који раде у угоститељској индустрији, односно угоститељима, рент-а-цар агенцијама, туристичким водичима, хотелијарима...

Мали наводи да је са тим новим мерама, пакет помоћи државе грађанима и привреди током ове године порастао на шест милијарди евра, што је, каже министар, око 12,9 одсто БДП-а.

Подсетио је да је од почетка кризе изазване короном, држава помогла привреду са три пуна минималца и још два до 60 одсто вредности минималне зараде, помоћ од 100 евра за све пунолетне грађане, једнократна помоћ пензионерима у априлу од по 4.000 динара.

Затим, додао је, држава је повећала плате здравственим радницима за 10 одсто, а уплаћена им је недавно и једнократна помоћ у вредности од по 10.000 динара.

Мали додаје да је држава обезбедила и гарантну шему од две милијарде евра, али и кредите преко Фонда за развој у вредности од 200 милиона евра.

Подсећа да је уведен и мораторијум на све кредите, да је одложено плаћање пореза и доприноса на зараде, али и да је смањена референтна каматна стопа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести