Мали потписао уговор са добитницом стана у наградној игри

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали потписао је данас у име Владе Србије Уговор о поклону са добитницом стана у наградној игри „Узми рачун и победи 2020“ Мајом Флорић из Параћина, и са директором Републичке дирекције за имовину Јованом Воркапићем.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Тиме је добитница званично постала власник стана од 50,47 квадрата у насељу Земунске капије.

Маја Флорић се захвалила на тој вредној награди и позвала грађане Србије да сакупљају рачуне и шаљу коверте.

„Ми ћемо свакако стан задржати, нећемо га продати, јер срећа се не продаје. За сада немамо друге планове, деца расту, а они ће се овако лакше одлучити где ће становати“, рекла је она и захвалила се министру Малом.

Министар је истакао да је награда отишла у праве руке и поручио Маји Флорић да је срећница, пошто је њена коверта извучена од 3,2 милиона пристиглих коверата са фискалним рачунима.

„Желим да се захвалим госпођи Флорић на 30 коверата које је послала. Хвала јер сте постали партнер Владе Србије, партнер Вашој држави у борби против сиве економије. Хвала Вам на лојалности коју сте показали тиме што сте одговорно прикупљали фискалне рачуне и послали их, јер нама је борба против сиве економије једна од најважнијих ствари са којима се суочавамо“, навео је он.

Мали је нагласио да је сива економија штетна за све нас, и за државу која губи део средстава, али и за све грађане.

Додао је да ако грађани не узму фискални рачун, тај новац ће завршити у сивој зони, јер ће користи имати само онај ко тај рачун није издао.

"Уколико узмете рачун, део пореза улази у буџет, а од тог новца градимо ауто-путеве, градимо и пројекте попут насеља ''Земунске капије'', градимо болнице, школе, боримо се против кризе коју изазива kовид 19, јер купујемо лекове, медицинску опрему, помажемо нашој привреди“, указао је Мали.

Као други пример очигледне злоупотребе министар је навео жртве сивог пословања - непријављене раднике.

Истакао је да они не добијају, јер им се не уплаћују порези и доприноси, немају права из радног односа, али губи и држава.

"Против тога ми морамо да се боримо. Али, конкуренција на тржишту је таква да када људи добију могућност запослења, не желе више да раде на црно. Борба против сиве економије, сваки проценат за који је смањимо, значи више новца у нашем буџету. Тај новац користимо за подизање квалитета живота грађана Србије“, рекао је Мали.

Претходна наградна игра је показала, додаје он, да је за 33 одсто повећана наплата пореза од малих фискалних обвезника, док је за 47 одсто било више пријава грађана да нису добили фискалне рачуне.

"Резултат је био видан. Захваљујући наградној игри свест грађана се развила, а исто очекујемо и ове године. Међутим, наградна игра не треба да буде једини разлог зашто се узимају рачуни. Неопходно је да се сви системски боримо против сиве економије. Узимајте фискалне рачуне јер тако штитите државу, штитите себе, обезбеђујете бољу будућност вашој деци“, нагласио је Мали.

Напоменуо је да се држава против сиве економије бори системски, доношењем нових закона, попут Закона о јавним набавкама који је већ у примени и подсетио да је урађен Нацрт закона о фискализацији, који ће ускоро бити пред посланицима, као и да се ради на Закону о е-фактурама, који ће омогућити лакши повраћај ПДВ-а.

Министар финансија је позвао грађане Србије да наставе да шаљу коверте са 10 фискалних рачуна или 10 фискалних исечака за учешће у наградној игри „Узми рачун и победи 2020“ и подсетио да ће бити додељено још 11 станова, као и 55 аутомобила „Фијат 500Л“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести