Мали: Предлог Владе биће да минимална цена рада буде 35.000

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће Влада Србије изаћи са предлогом да ове године минимална цена рада износи више од 35.000 динара.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали је подсетио да је 2012. године она била око 15.700 динара, а да је ове године прешла 32.000 динара.

"Дупло и више него дупло је минимална цена рада повећана у односу на 2012. годину. Разговарао сам са председником Вучићем и председницом Владе, па ћемо видети да ове године по први пут минимална цена рада оде изнад 35.000 динара", рекао је Мали, а саопштено из Министарства.

Напоменуо је да су у току разговори синдиката и послодаваца, као и да ће се у разговоре око минималне цене рада укључити и Влада Србије са тим предлогом.

"Ово је велико повећање минималне цене рада, велика вест за све запослене, али с друге стране велики трошак за послодавце. Ми смо протекле три године из године у годину смањивали порезе и доприносе на зараду, чинећи запошљавање повољнијим. То ћемо наставити. Размишља се о неколико опција, да ли повећати неопорезиви део дохотка, или смањити или укинути неке делове који се односе на порезе и доприносе", навео је Мали.

 

Мали: Овог месеца очекује се суфицит од око 35 милијарди

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је српска економија неупоредиво јача и издржљивија него што се очекивало, као и да се овог месеца очекује суфицит од око 35 милијарди динара.

Мали је подсетио да је у јуну суфицит износио 25 милијарди динара, што је скоро 200 милиона евра, док се овог месеца очекује око 300 милиона евра.

"Много нам је бољи резултат, неупоредиво јача економија него што смо и ми предвидели почетком године, када смо планирали трећи пакет помоћи", рекао је Мали, а саопштено из Министарства.

Он је објаснио да је тај резултат последица и два пакета помоћи од прошле године, у оквиру којих су исплаћиване минималне зараде, стотину евра свим пунолетним грађанима, додатних 4.000 динара пензионерима, 10.000 динара здравственим радницима...

"Ове године смо исплатили три пута по 50 одсто минималне зараде, пре два дана смо по четврти пут исплатили аутопревознике. Свакоме од њих је исплаћено 600 евра по аутобусу. Сматрали смо да је секторска помоћ важна. Наредне недеље исплатићемо помоћ и самосталним радницима у култури, а 16. августа још једну пуну минималну зараду за запослене у туризму и угоститељству. Све што смо обећали, испуњавамо у дан и у динар", нагласио је Мали.

Навео је да ће свим пунолетним грађанима додатних 30 евра бити исплаћено у новембру, а да за ту врсту помоћи не треба поново да се пријављују.

"Они који су се пријавили за првих 30 евра у мају, аутоматски ће добити још једну уплату у новембру. Осим 30+30 евра, наш план је да уплатимо додатних 50 евра за наше најстарије суграђане. За ту помоћ не треба да се пријављују, јер ће она бити уплаћена као и до сада, аутоматски. Уплата се може очекивати у септембру", рекао је Мали.

Он је нагласио и да је одлучено да сви пунолетни грађани добију додатних 20 евра у децембру ове године.

"Половином новембра биће отворене пријаве преко Управе за трезор и кол-центра. Принцип пријаве остаће непромењен, као и до сада, једноставан и ефикасан. Даћемо могућност да новац добију и они који се нису пријавили за 30+30 евра, али и они који су у међувремену постали пунолетни", навео је он.

Мали је рекао да држава жели да и грађани осете одличне резултате који се постижу.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести