Мали разговарао са француском пословном делегацијом

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали је на данашњем састанку са француском пословном делегацијом МЕДЕФ навео да је раст БДП у првом кварталу ове године био 4,3 одсто, а у другом 3,9 одсто и додао да је Србија у првих осам месеци ове године привукла 2,66 милијарде страних директних инвестиција (СДИ) и тиме изборила лидерску позицију у региону.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Мали је рекао да је незапосленост у другом кварталу ове године 8,9 одсто, што је, како је казао, историјски минимум и додао да је јавни дуг под контролом и износи 55,1 одсто, а што је далеко испод нивоа који прописује Мастрихт.

Министар је француску делегацију коју предводи Кристофер Пети упознао са макроекономским резултатима које Србија постиже, а разговарали су о економској и привредној сарадњи две земље.

Он је истакао да је у земљи направљено адекватно привредно окружење, које је погодно за инвеститоре и изразио задовољство пословањем француских компанија у Србији.

Подсетио је да су француске компаније део наших највећих пројеката, као што су београдски метро, аеродром „Никола Тесла" и изградња постројења за прераду отпада у Винчи...

Рекао је и да постоји много потенцијала за интензивнију сарадњу две земље и нагласио да је Француска један од најважнијих економских и политичких партнера Србије.

Кристофер Пети је честитао министру на резултатима које је Србија постигла и навео да француске компаније у Србији имају добре односе са руководством земље као и да је важно да се партнерски односи негују.

Састанку су присуствовали представници бројних француских компанија, и том приликом су министру и тиму Министарства финансија постављали конкретна питања о актуелним и потенцијалним пројектима.

Министар је честитао Петију на месту председавајућег француско - српског пословног света и још једном захвалио делегацији на заинтересованости за улагање у нашу земљу.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести