Мали: Србија на корак од добијања инвестиционог рејтинга

БЕОГРАД: Стандард енд Пурс, једна од три највеће кредитне рејтинг агенције, недавно је побољшала изгледе Србије за даље повећање кредитног рејтинга, чиме се наша земља нашла на корак од добијања тзв. инвестиционог рејтинга, рекао је Танјугу министар финансија Синиша Мали и изразио уверење да ћемо успети да га добијемо до краја ове или најкасније половином 2023. године.
mali
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Истиче да би то било први пут у историји наше земље да имамо инвестициони рејтинг и да је сигуран да би се то већ и догодило да није било пандемије ковида 19.

Објашњавајући зашто је важно имати овај рејтинг, истиче да кредитни рејтинг заправо представља оцену целокупног финансијског стања једне земље, њених перспектива, економске политике коју води.

То је као када човек оде на скенер и лекар прегледом провери стање свих органа, да види колико је он здрав. С друге стране, када је реч о рејтингу, циљ је да будемо део мање групе земаља у свету које су достигле инвестициони рејтинг, каже Мали.

Према његовим речима, имати овај рејтинг значи да је земља стабилна и њена економија здрава, да има добру перспективу развоја, што за собом повлачи и позитиван став инвеститора према тој земљи, јер они желе да улажу управо у такве, стабилне државе.

Оно што је посебно важно за нашу привреду и грађане јесте да свако побољшање инвестиционог рејтинга аутоматски доводи до смањења каматних стопа. Постајете повољнији, мањи је ризик улагања, мања премија на ризик када улажете новац, а самим тим и мање каматне стопе за привреду и грађане, наглашава за Танјуг Синиша Мали.

Додаје да то даје додатну повољност привредницима када набављају опрему, одлучују се за улагање у нова постројења, а када је реч о грађанима мање су каматне стопе када се задужују кроз узимање кредита или куповину на лизинг.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести