Мање погинулих радника, али више тешко повређених

По подацима Управе за безбедност и здравље на раду, која је основана у оквиру Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, лане је било мање смртних повредна на раду него 2016. године, али је повећан број тешких.
radnici, Tanjug
Фото: Tanjug

Током 2017. године догодиле су се 23 смртне повреде на раду и 16 тешких са смртним исходом, док је у 2016. било 29 смртних и 13 тешких са смртним исходом. На основу анализе смртних повреда на раду које су се догодиле прошле године, Управа за безбедност и здравље на раду оценила је за „Дневник” да су се оне најчешће дешавале у грађевинарству и индустрији – чак 61 одсто, од чега 39 одсто у грађевинарству, а 22 одсто у индустрији.

Управа је, речено је нашем листу, током прошле године забележила 905 тешких повреда на раду које су се догодиле на радном месту. Тешке повреде на раду најчешће су се догађале у прерађивачкој индустрији и грађевинарству. Годину раније, 2016, забележено је 763 тешке повреде на раду, што указује на повећање у 2017. Такође, прошле године пријављено је 8.455 лаких повреда на раду.

Током 2017. године догодиле су се 23 смртне повреде на раду и 16 тешких са смртним исходом

„Без обзира на то што је прошле године забележен мањи број смртних повреда на раду него у 2016, тренутно стање је и даље забрињавајуће јер је повећан број тешких. Управа за безбедност и здравље на раду апелује на послодавце да доследно примењују превентивне мере да би се број смртних и тешких повреда на раду смањио”, навела је Управа за безбедност и здравље на раду у одговору „Дневнику”.


За пет година 187 страдалих

У протеклих пет година, од јануара 2013. године до октобра 2017, у Србији је чак 187 лица изгубило живот услед повреда на раду. Међу главним узроцима за повреде на раду су небезбедан рад на висини и на непрописно монтираним скелама, рад у непрописно обезбеђеним ископинама, ангажовање необучених лица која раде на црно… Против одговорних поднето је 155 пријава за покретање кривичног поступка и 32 захтева за покретање прекршајног.


Назначено је да ће један од приоритета Управе у наредном периоду бити активност на унапређењу стања у области безбедности и здравља на раду у циљу смањења повреда на раду.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести