Мањи доприноси, а већи ПДВ као додатна помоћ привреди?

БЕОГРАД: За одрживост јавних финасија и напредовање српске привреде у наредном ће периоду кључни бити привредни амбијент и раст, уверен је Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета, који је данас на састанку са представницима Српске асоцијалције менаџера, како каже, имао прилику да чује шта их кочи да додатно инвестирају, али и како би „финим“ подешавањем фискалне политике могло да им се изађе у сусрет. 
fiskalni savet
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Чланови Фискалног савета и САМ-а на традиционалном су годишњем састанку разговарали о проблемима с којима се привреда суочава и шта очекује Србију када је у питању макроекономска прогноза.

Алтипармаков је новинарима након састанка рекао да је циљ разговора био да се из два различита угла сагледају исти проблеми и да се онда траже оптималне мере.

Како каже, у надлежности је Фискалног савета фискална политика, а припритет последње три године била је штедња, чиме је, подсећа, и заустављен раст јавног дуга .

Thumbnail
Стање у буџету је ипак такво да не може да се очекује неко драстично смањење пореза или доприноса у Србији, али се фина подешавања можда могу имплементирати, поручио је, објаснивши да та фина подешавања представаљу мере којима се са једне стране могу стимулисати мањи порези и доприноси, који би се онда надокнадили већим ПДВ-ом. 

То, другим речима значи да су неке евентуалне пореске стимулације могуће, али само у случају оснивања нових малих и средњих предузећа, а не за читаву привреду јер би то, уверен је, водило великом повећању дефицита.

Председница САМ-а Станка Пејановић, која је генерални директор Горења у Србији, приметила је да је већина чланица САМ-а из малих и средњих предузећа и да сматрају да су велика предузећа у предности када се говори о решењима и инвестиционој клими. 

Један од предлога, који је изнет на данашњем састанку био је и да се смање порези и доприноси, и да то не бисмо узели за профит већ за боље плаћање људи, јер имамо проблем са одливом квалитетног радног кадра, али одговор Фискалног савета је био да би се то смањење надоместило евентуалним повећањем ПДВ-а, рекла је она.

Нагласивши да је закључак свих привредника који су чланови САМ-а да мора да се ради на правном оквиру, на стабилности и на смањењу корупције, Пејановић је оценила да ће једино то обезбедити извесност у пословању, а то је услов да се раде квалитетније прогнозе и инвестициони пројекти.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести