Марковић: Сутра је у Фијату радни дан 

КРАГУЈЕВАЦ: Председник Штрајкачког одбора Фијата Зоран Марковић изјавио је да се отказује протест који је био заказан за сутра и позвао је све раднике "Фијата" да тог дана дођу на своја радна места.
fijat, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је рекао да су синдикат и штрајкачки одбор, после састанка са премијерком Аном Брнабић, фабрике "ФЦА Србија" одлучили да прекину штрајк и наставе разговоре са представницима компаније и Владом Србије на највишем нивоу.

За сутра заказаног протеста испред Скупштине Града Крагујевца у 11 сати неће бити, нагласио је Марковић на конференцији за штампу, после састанка са председницом Владе Србије.

Премијерка Брнабић је постигла је договор са штрајкачима у крагујевачком Фијату о престанку штајка и започињању преговора. Она је иза затворених врата више од два сата разговарала са представницима штрајкача у "ФЦА Србија" где је производња била обустављана 27. јуна. 

На састанку одржаном у Скупштини Града Крагујевца договорено је и да сутра у подне у Влади Србије почну преговори са послодавцем.Марковић је истакао да одлука о прекиду штрајка није пораз, како ће неки да то представе.

"Путем медија желим да обавестим све драге колеге и колегинице да ово није пораз, јер многи ће тако то да представљају, поједни који су тражили да идемо до краја. Крај није одлазак ''Фијата'', крај је да нам се поправе услови рада, наше зараде, она наша четири захтева", рекао је Марковић.

Према његовим речима, сада је битно да се разговарало, "да је премијерка на нашој страни и да ће и сутра и наредних дана да буде са нама - на истој смо страни".Према његовим речима, радници су били јединствени до задњег тренутка и "морали су да натерају компанију Фијат да поштује позитивне прописе Републике Србије".

"Ово јесте преседан у синдикалној борби, да се штрајк заврши без договора, али смо добили могућност да преговарамо за све што смо се борили свих ових 16 дана", рекао је Марковић.Он је додао да ће бити незадовољних, али је истакао да је "сутра радни дан" и да очекује "брзе и јасне преговоре".

"Надам се и верујем да ће ово на крају да буде добар резултат. Показали смо да желимо да ''Фијат'' и даље послује", рекао је Марковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести